Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Minister Grapperhaus wil uitleg van top OM na blunder met foto’s kroongetuige Nabil B.

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid heeft de top van het Openbaar Ministerie (OM) ter verantwoording opgeroepen, omdat er voor de derde keer is geblunderd met de foto van Mocro Maffia kroongetuige Nabil B. in het dossier.

Volgens de NOS eist de minister uitleg na de zoveelste blunder met foto’s. ‘Van het OM mag in alle situaties worden verwacht dat ze zorgvuldig te werk gaan, zeker in een zaak als deze’, aldus Grapperhaus. ‘Als minister ben ik verantwoordelijk voor het OM en wil ik uit eerste hand horen hoe dit zo heeft kunnen lopen.’

Het OM heeft deze week vastgesteld dat in een nieuwe versie van het Marengo-strafdossier, dat aan de rechtbank en de verdediging is verstrekt, opnieuw onbedoeld foto’s van de kroongetuige zijn opgenomen. De fout is gemaakt bij het samenstellen van een digitaal bestand. Het gaat om dezelfde foto’s die eerder zijn opgenomen in het dossier. Om de fout te herstellen is donderdag aan de rechtbank en de verdediging gevraagd de desbetreffende cd-rom te ruilen voor een geschoond exemplaar.

Ridouan T. de hoofdverdachte in het Marengo-proces was geruime tijd op de vlucht tot hij recent in Dubai werd aangehouden. T. zat in een villa met dichte gordijnen, volgens de politiechef. Kort na de aanhouding werd hij het land uitgezet en overhandigd aan de Nederlandse autoriteiten. Hij zit nu vast in een cel in de EBI in Vught. Zijn vermeende rechterhand, Saïd R., is recent ook aangehouden. Hij werd getraceerd in een woning in Medellin en opgepakt. Er zijn beelden gemaakt van zijn aanhouding.