Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

6 jaar cel voor doodschieten man in Schijndel na bedreigingen om geld via WhatsApp

De rechtbank Oost-Brabant heeft een man veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf voor een moord. De dader schoot het slachtoffer dood omdat hij al een tijdje zou worden afgeperst en onder druk werd gezet.

De 30-jarige Mark van S. werd volgens de rechters al langere tijd bedreigd en afgeperst door het slachtoffer, de 26-jarige Daan Hoefs. Dat begon toen de verdachte in opdracht van het slachtoffer cocaïne ging verkopen en er een conflict ontstond over geld. Daarna meldde het slachtoffer zich vaker bij de verdachte om geld te eisen, waarbij het slachtoffer de verdachte ook met een vuurwapen bedreigde.

In april 2018 ging het opnieuw mis en werd de verdachte gedwongen om in totaal 1250 euro af te staan. Van S. was de bedreigingen zat en besloot een vuurwapen te kopen om zichzelf te beschermen. Op 25 april stuurde Hoefs de hele dag dreigende WhatsApp berichten en wilde weer geld. Toen hij naar de woning van de verdachte reed en aanbelde werd de man nabij de woning doodgeschoten.

Bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank er rekening mee dat de verdachte begin van de avond, midden in een woonwijk, iemand heeft doodgeschoten. Dit rechtvaardigt een lange celstraf. Vanwege de specifieke omstandigheden waaronder deze moord is gepleegd, legt de rechtbank een lagere celstraf op