Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

6 jaar geëist tegen ‘spotters’ voor jaar lang volgen doelwit liquidatie uit Amstelveen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen van ruim zes jaar geëist tegen twee verdachten die een doelwit van een liquidatie meer dan een jaar in de gaten hielden.

Volgens de officier van justitie zijn de spotters verdacht van voorbereiding moord. De mannen, Rosello van T. en Patrick van M.J., volgden doelwit crimineel Ahmet G. geruime tijd. De politie was hiervan op de hoogte en plaatste onder meer afluisterapparatuur in de auto van de spotters. ‘Daar rijdt hij, daar is onze doekoe’, aldus één van de spotters in een afgeluisterd gesprek.

De verdachten kenden G. niet persoonlijk maar volgden hem in opdracht van een derde. Het begon in november 2018 en meer dan een jaar reden de spotters achter hun doelwit aan en maakten hierbij duizenden foto’s. Het ging daarbij om foto’s en beelden van G. en onder meer zijn woning in Amstelveen. Ook mensen uit zijn omgeving werden door de spotters in de gaten gehouden.

Een van die personen is Hasan M., een goede vriend van G. Om de verdachten in de val te lokken, gebruikte de politie de Mercedes van M. als lokaas. Het voertuig werd op een parkeerplaats van Schiphol geplaatst waarna de politie zag dat de verdachten kort daarna eveneens parkeerden. De spotters hadden op de hoedenplank een knuffel staan met een neus in de camera. De beelden waren volgens justitie live te bekijken.

Volgens het OM is er genoeg bewijs tegen de verdachten inzake betrokkenheid bij het voorbereiden van een liquidatie. Tegen Van M. J. is zes jaar en tien maanden geëist, in het geval van Van T. een celstraf van zes jaar en zes maanden. In maart 2019 werd er een poging tot liquidatie gepleegd op doelwit Ahmet G. maar dat mislukte. Het OM heeft te weinig bewijs dat de spotters hierbij betrokken zijn geweest. De verdachten zelf hebben geen verklaring afgelegd en beroepen zich op hun zwijgrecht.