Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

6 jaar voor man die met 38 messteken vrouw in Tilburg ombracht nadat ze hem in huis had genomen

De rechtbank heeft een man 6 jaar opgelegd voor het met 38 messteken om het leven brengen van een vrouw.

Een Tilburgse vrouw is in oktober 2022 in haar slaapkamer doodgestoken door een man die ze in huis had genomen. De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft de man schuldig verklaard aan moord en veroordeeld tot 6 jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. De man moet ook een schadevergoeding betalen van € 126.200,– aan de familie van de vrouw.

De man had in het verleden een psychose gehad en wist dat het risico op een psychose werd vergroot door cannabisgebruik. Desondanks ging hij na zijn intrek bij het slachtoffer weer blowen. Op de dag van de moord kwam hij weer in een psychotische toestand terecht, pakte een mes uit de keuken en stak de vrouw dood.

De rechtbank vindt dat de man verminderd toerekeningsvatbaar was, maar niet volledig ontoerekeningsvatbaar. De man had verschillende stoornissen en op de bewuste dag had hij een psychose. De rechtbank vindt deze psychose echter mede aan hemzelf te wijten. De verdachte was immers weer begonnen met blowen, terwijl hij wist dat dit het risico op een psychose vergrootte.

De opgelegde straf komt overeen met de eis van de officier van justitie. Deskundigen adviseerden tbs met voorwaarden op te leggen, omdat de verdachte besef heeft van zijn ziekte. Daardoor is de verwachting dat de behandeling niet onder dwang hoeft plaats te vinden. Volgens de rechtbank is tbs met dwangverpleging wel noodzakelijk omdat de verdachte een gevaar voor anderen vormt.