7 jaar cel en tbs geëist voor neersteken politieagent tijdens controle avondklok

Justitie heeft 7 jaar en tbs geëist tegen een man voor het neersteken van twee agenten tijdens een controle rond de avondklok.

Op 10 maart vorig jaar zien de agenten twee mannen zonder licht fietsen tijdens de avondklok. Het tweetal wordt gevraagd om zich te legitimeren. Tijdens de controle wordt plotseling een van de agenten vanuit het niets met een mes gestoken. Zijn collega probeert hem met behulp van een wapenstok te ontzetten. Na de worsteling rennen de mannen weg. Daarbij laten ze hun fietsen en een zwart petje achter. De agent is zeer ernstig gewond aan hals en gezicht. Hij wordt geopereerd en overleeft ternauwernood de aanval. De agente heeft twee verwondingen aan haar bovenbeen.

De politie start na de aanval direct een onderzoek en gaat op zoek naar de daders. De politie doet direct een buurtonderzoek en plaatst foto’s van de fietsen en camerabeelden van een nabij gelegen supermarkt op social media. Een van de fietsen wordt herkend door een man die een woonboot verhuurt aan twee mannen die de verdachten blijken te zijn. De politie doet daar een inval, maar de verdachten zijn dan inmiddels vertrokken. Op 13 maart worden de twee door inzet van telefoontaps aangehouden in Noord-Frankrijk. Bij hun aanhouding worden messen gevonden, waarbij op één van die messen het DNA van de gestoken politieman zit.

Op basis daarvan en op basis van bekennende verklaringen van de verdachte acht de officier van justitie wettig en overtuigend een poging doodslag bewezen. ‘Daarbij heeft de verdachte meermalen gericht op het hoofd en in de hals gestoken. (…) Het had niet veel gescheeld of de politieman had het niet overleefd. Het handelen van verdachte was enkel en alleen gericht op het uitschakelen van de agent.’ Aldus de officier van justitie.

De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Deskundigen constateren dat de verdachte zonder behandeling zo maar opnieuw de fout in kan gaan. Ook geven zij aan dat er sprake is van een psychische stoornis. Deze uit zich onder meer in een gebrek aan inzicht in eigen handelen en waanachtige overtuigingen. Zij adviseren daarom TBS met dwangverpleging. Tegen de man is 7 jaar cel en tbs geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.