© Pexels

Cel voor trainer Alkmaar na misbruik meisjes met ‘zelf ontwikkelde spierspanningsoefeningen’

Een handbaltrainer uit Alkmaar is veroordeeld tot een celstraf voor ontuchtige handelingen met zes minderjarige meisjes.

De verdachte gaf voornamelijk in een sporthal in Alkmaar keeperstrainingen. Toen de sporthal door de coronamaatregelen gesloten was, trainde hij één slachtoffer in een ander zaaltje en een enkele keer ook bij hem thuis. Tijdens de trainingen nam de verdachte (een aantal van) de slachtoffers apart mee naar een bankje bij de tribunes en deed daar oefeningen met hen. Dit was uit het zicht van andere aanwezigen in de sporthal en gebeurde op momenten dat hun ouders niet aanwezig waren bij de training. 

De trainer omschrijft deze oefeningen als spierspanningsoefeningen die hoorden bij een door hem zelf ontwikkelde en alleen door hem gehanteerde succesvolle trainingsmethode. Hij drukte hierbij eerst met een bal en vervolgens met zijn handen op het lichaam van de slachtoffers waarbij de meisjes hun spieren moesten aanspannen. Eerst raakte hij de meisjes aan over hun kleding heen, terwijl hij drukte op borsten, buik, benen, liezen en vagina. Later vonden de aanrakingen ook plaats onder hun kleding, op de blote huid. Bij twee slachtoffers is verdachte tijdens de oefeningen binnengedrongen met zijn vinger in de vagina en bij een derde slachtoffer heeft hij een poging daartoe gedaan. Volgens de verdachte waren deze oefeningen nodig om de pijngrens van de meisjes te verhogen voor het opvangen van de bal op deze lichaamsdelen. 

Ook nam hij enkele slachtoffers alleen mee naar de kleedkamer van de sporthal waarna hij de deur op slot deed. Daar moesten zij zich uitkleden zodat hij hun houding kon controleren om te zien of ze recht stonden. Daarnaast zijn op zijn telefoon foto’s aangetroffen die hij heeft gemaakt van seksuele handelingen die hij verrichtte met één van de slachtoffers.
De verdachte heeft grotendeels bekend, maar volgens hem was het misbruik qua duur en intensiteit beperkter dan de slachtoffers hebben verklaard en had hij geen seksuele intenties. De rechtbank acht deze verklaring van de verdachte niet geloofwaardig.

De rechtbank acht bewezen dat de 73-jarige handbaltrainer schuldig is inzake ontuchtige handelingen met de meisjes tijdens keeperstrainingen bij een handbalvereniging in Alkmaar. Dit gebeurde van september 2015 tot en met februari 2021. De man krijgt een gevangenisstraf opgelegd van 48 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. 

De man staat gedurende de proeftijd onder toezicht van de reclassering en mag niet aan het werk als handbaltrainer of in andere functies waarin hij contact heeft met minderjarigen. Ook heeft hij een contactverbod met de slachtoffers. Daarnaast moet de man de slachtoffers schadevergoedingen betalen variërend van 2.500 tot ruim 30.000 euro, in totaal bijna 75.000 euro.