Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

7 jaar cel voor grootschalige smokkel 7200 kilo cocaïne via haven Antwerpen

Een 37-jarige Britse man is dinsdag door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot een gevangenisstraf van 7 jaar voor zijn rol bij de import van bijna 7200 kilo cocaïne. De man werd in februari 2021 aangehouden in Zwitserland en overgebracht naar Nederland.

De man werd door het Openbaar Ministerie (OM) verantwoordelijk gehouden voor het mega cocaïnetransport, dat op 20 februari 2021 door de Belgische douane werd onderschept in de haven van Antwerpen. De drugs waren verstopt in een partij hout en hadden een straatwaarde van ongeveer 1 miljard euro.

De man bekende tijdens de rechtszaak dat hij betrokken was bij het transport. Hij zei dat hij opdracht had gekregen van een groep criminelen in Nederland om de drugs op te halen in Antwerpen en naar Nederland te brengen.

De rechtbank heeft in haar uitspraak rekening gehouden met de grote hoeveelheid cocaïne die de man had moeten invoeren. De rechters vonden ook dat de man een grote rol had gespeeld in het drugstransport.

De man heeft de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.

Procesafspraak

De man kreeg een lagere strafeis dan het OM aanvankelijk had geëist, omdat hij een procesafspraak met het OM had gesloten. In ruil voor een lagere straf van 7 jaar, heeft de man afgezien van onderzoekswensen en verweren tegen de aanklacht.

Procesafspraken zijn een manier om strafzaken efficiënter af te doen. Het OM en de politie kunnen hierdoor eerder capaciteit vrijmaken voor andere onderzoeken. Ook is de belasting in de hele strafrechtsketen minder door de snelle doorlooptijden.

Voor de verdachte is het voordeel van een procesafspraak dat hij eerder weet waar hij aan toe is.