Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

7 maanden cel en 2000 euro boete voor 3,5 jaar lang misbruiken minderjarige jongen in Winterswijk

De rechtbank heeft een man uit Winterswijk veroordeeld tot 7 maanden cel voor het 3,5 jaar lang misbruiken van een minderjarige jongen.

De 64-jarige man pleegde van 2017 tot 2020 ontuchtige handelingen met de jongen die in 2017 pas 13 jaar oud was. Het slachtoffer zag de man als een vertrouwenspersoon, als een tweede vader met wie hij goed kon praten over zijn kwetsbare thuissituatie. Het misbruik stopte uiteindelijk doordat het slachtoffer, hiertoe aangezet door anderen, het aan zijn moeder vertelde.

Het misbruik laat een grote impact op het slachtoffer achter. In een schriftelijke verklaring verwijt hij de man dat hij misbruik maakte van zijn kwetsbare situatie en zijn vertrouwen in mensen daardoor beschadigd is. De rechtbank rekent het de man zwaar aan dat hij zich liet leiden door zijn eigen lustgevoelens en niet besefte wat de gevolgen van zijn handelen voor het slachtoffer waren.

De rechtbank komt tot een lagere straf dan geëist, omdat de man inmiddels vrijwillig een behandeling volgt. De rechtbank oordeelt dat een deels onvoorwaardelijke gevangenisstraf passend is. De man heeft 14 maanden cel, waarvan 7 maanden voorwaardelijk, opgelegd gekregen. Daarnaast moet hij 2000 euro smartengeld betalen.