Politieagent veroordeeld voor mishandeling minderjarige jongen in politiecel na ‘domme klootzak’

Een politieagent uit Enschede is veroordeeld voor het mishandelen van een minderjarige jongen in een politiecel.

Het slachtoffer werd op 21 juli 2020 in Enschede aangehouden en door de 35-jarige agent naar een arrestantencomplex in Borne gebracht. Toen in de deuropening van de cel de boeien werden afgedaan, maakte de jongen een beweging met zijn rechterarm, zei iets van ‘domme klootzak’ en ging in het hoekje van de cel zitten. Daarop vloog de agent hem aan, dwong hem op zijn buik op de grond en sloeg de jongen in zijn zij.

Volgens de agent ging hij over tot zijn actie omdat hij niet wist of de jongen gefouilleerd was en bang was dat de jongen iets uit zijn zakken ging pakken. Zijn verklaring wordt op geen enkele manier ondersteund door bewijs. Zelfs als dit waar zou zijn, dan nog was het niet nodig om de jongen uit het niets zo aan te vliegen en geweld te gebruiken, aldus de rechter.

De politierechter neemt het de agent kwalijk dat hij zonder reden geweld heeft gebruikt. De jongen zat in een cel, kon geen kant op, is aangevlogen en gestompt. De agent was hier de professional en had de zorgplicht over deze minderjarige jongen. Verder kijkt de agent niet kritisch naar zijn eigen gedrag. Hij maakte weliswaar excuses aan de jongen, maar liet tijdens de zitting weten nog steeds achter het gebruikte geweld te staan.

Het is belangrijk dat de maatschappij ziet dat de politie onder bepaalde voorwaarden geweld mag gebruiken, maar dat wanneer een politieagent over de grens gaat, hij daarvoor ook gestraft wordt. De geldboete die de officier van justitie eiste doet volgens de politierechter geen recht aan de ernst van de zaak, daarom legt zij een taakstraf op van 40 uur.