Spullen gebruikt om drugs te verwerken aangetroffen in één van de drugspanden. © Politie

700.000 euro cash en harddrugs gepakt na observaties drugspanden Rotterdam

De Rotterdamse politie heeft na observaties meerdere drugspanden opgerold en ruim 700.000 euro cash gepakt.

Agenten observeerden vorige week vrijdag een pand aan de Mijnsherenlaan en zagen dat er veel bedrijvigheid was. Er liepen mensen in en uit met tassen, hingen rond in de omgeving of verdwenen weer in een portiek verderop aan de Mijnsherenlaan of een appartement aan het Mijnsherenplein. Twee mannen die vanuit de woning in een auto stapten met een flink gevulde boodschappentas kregen een stopteken van de politie. De bijrijder stapte uit, maar de bestuurder reed weg voor ze hem konden controleren. Op de Katendrechtse Lagedijk kon de man uiteindelijk aan de kant worden gezet/gedwongen. In de auto vonden de agenten ruim 400.000 euro aan contanten. Beide inzittenden, een Rotterdammer van 51 en een 35-jarige Spanjaard, zijn aangehouden op verdenking van witwassen. De auto is in beslag genomen.

Uit de woning kwam nog een derde man die een gevulde tas onder zijn arm had en probeerde te vluchten. Ook deze man kon worden aangehouden. In de tas bleek bijna 300.000 euro cash te liggen. De 46-jarige man uit Venray is daarop aangehouden en vastgezet. Niet veel later zag het observatieteam hoe een 33-jarige Belg uit de woning kwam met een tas die hij in zijn auto gooide. Hij en zijn 33-jarige Franse bijrijdster werden gearresteerd voor ze weg konden rijden. In de tas bleek een flinke hoeveelheid cocaïne te liggen. Ook de 31-jarige Albanees die net na de Belg naar buiten kwam en in een auto wilde stappen werd ingerekend. Beide auto’s zijn voor onderzoek in beslag genomen.

De agenten besloten de woningen waar de verdachten met cash uitkwamen ook te controleren. In het portiek troffen ze een 41-jarige Rotterdammer die uit het appartement kwam en ook hij werd direct aangehouden. Eenmaal binnen bleek het pand gebruikt te worden voor drugshandel. Er lagen spullen die gebruikt worden bij het verwerken en verpakken van drugs. Verdere doorzoeking leverde ook nog een vuurwapen, tienduizenden euro’s cash en een partij harddrugs op.

Met toestemming van de rechter-commissaris werden ook de twee andere adressen waar de verdachten in en uitliepen doorzocht, en ook daar werd productiemateriaal, geld en drugs gevonden. Toen de politie bij het derde adres arriveerde probeerden meerdere personen te vluchten. Drie aanwezige mannen waren door de ruit van de achterdeur de tuin in gevlucht, om via de achterdeur, woning en voordeur van een hevig geschrokken omwonende weg te vluchten. Op de Pleinweg werden de Albanezen van 28, 27 en 25 jaar opgevangen door agenten en alsnog aangehouden. De 25-jarige man had behoorlijke snijwonden opgelopen door het scherpe glas en is voor hechtingen naar het ziekenhuis gebracht voor hij is ingesloten.

De tien verdachten zitten vast en de politie doet verder onderzoek naar de drugshandel en mogelijke witwaspraktijken. Naast de 700K cash is er ook tussen de 10 en 20 kilo harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. De drugspanden worden mogelijk gesloten maar dat zal de gemeente moeten bepalen.

Spullen gebruikt om drugs te verwerken aangetroffen in één van de drugspanden. © Politie