Vorige week woensdag heeft de Douane na een controle door de Koninklijke Marechaussee in Den Helder een grote partij cocaïne onderschept. Het gaat om 794 kilogram coke met een straatwaarde van om en nabij de 28 miljoen euro.

Woensdagnacht zagen marechaussees een zilveren bestelbus rijden. Door het opvallende rijgedrag van de bestuurder, langzaam en zeer voorzichtig in bochten en overmatig remmend, besloten ze de bestuurder een stopteken te geven en hem een blaastest te laten doen.

Door de verdachte omstandigheden werd de verdachte gevraagd of er in de laadruimte van de bus gekeken mag worden. In de laadruimte troffen zij tien tot twintig vochtige, in folie gewikkelde balen aan. De verdachte verklaarde dat het ging om samengeperst scheepsafval en weigerde de pakketten open te maken. Daarop schakelden de marechaussees de Douane in.

Nadat medewerkers van de Douane het tape en foie van de balen hadden verwijderd kwam er een zwarte sporttas tevoorschijn. In de sporttas lagen meerdere pakketten gewikkeld in zwarte tape en doorzichtige folie. Bij het opensnijden van  het bovenste pakket kwam wit poeder tevoorschijn. Uit onderzoek is gebleken dat het gaat om cocaïne.

Diezelfde avond werd in het water in de haven van Den Helder een sporttas met daarin twintig pakketten en vier losse in plastic verpakte pakketten met vermoedelijk cocaïne aangetroffen. De FIOD onderzoekt onder leiding van het Landelijk Parket of de twee vondsten met elkaar te maken hebben. De bestuurder van het busje, een 27-jarige Amsterdammer, is aangehouden en voor veertien dagen in bewaring gesteld.