© Crime-Nieuws.nl

8 jaar cel geëist voor explosie drugshandel Zutphen: ‘maffiapraktijken op Nederlandse bodem’

Tijdens de rechtszaak tegen een 29-jarige man uit Somalië heeft de officier van justitie een gevangenisstraf van 8 jaar geëist.

De verdachte wordt ervan beschuldigd opdracht te hebben gegeven voor een aanslag bij een woning in Zutphen in februari dit jaar. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) was het een gerichte actie in een conflict binnen de drugshandel, waarbij zwaar illegaal vuurwerk werd gebruikt om de explosie te veroorzaken.

Explosie met grote impact

Op 10 februari werd de Brucknerstraat in Zutphen opgeschrikt door een hevige explosie bij een voordeur van een woning. De kracht van de explosie was enorm; restanten werden op 40 meter van de plek teruggevonden. Hoewel er op dat moment geen gewonden vielen, benadrukte het OM de enorme risico’s die genomen werden, aangezien de aanslag plaatsvond rond acht uur ’s avonds, een tijdstip waarop veel bewoners thuis zijn.

Maffiapraktijken op Nederlandse bodem

De officier van justitie benadrukte in de rechtszaal de maatschappelijke impact van dergelijke explosies. “Het zijn maffiapraktijken op Nederlandse bodem waar hard tegen moet worden opgetreden”, verklaarde hij. Hij verwees naar de angst en schade die dergelijke aanslagen teweegbrengen bij onschuldige burgers.

Verdachte gaf meerdere opdrachten tot aanslagen

Uit politieonderzoek blijkt dat de verdachte de aanslag in Zutphen niet alleen beraamde, maar ook nadien opnieuw opdracht gaf voor twee andere aanslagen, wederom gerelateerd aan de drugshandel. Deze explosies werden echter verijdeld. De verdachte, die op 30 maart werd aangehouden, had bij zijn arrestatie explosieven, een vuurwapen, drugs en cash geld in bezit.

Internationale drugshandel en gewelddadige uitspattingen

De hoofdverdachte staat bekend om zijn betrokkenheid bij de handel in harddrugs. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat hij berekenend te werk ging en niet schroomde om explosies in woonwijken te veroorzaken om zijn criminele doelen te bereiken. Het OM noemde dit een zorgwekkende trend die niet alleen in Zutphen, maar ook in andere Nederlandse steden zichtbaar is.

Strafeisen medeverdachten

Naast de hoofdverdachte stonden ook twee medeverdachten terecht. Voor hun rol in de voorbereidingen van de aanslagen eiste het OM respectievelijk 3 jaar cel tegen een 36-jarige man en eveneens 3 jaar tegen een 38-jarige verdachte. Bij de eerste medeverdachte werd ook een geïmproviseerde brandbom aangetroffen, terwijl de derde verdachte verantwoordelijk wordt gehouden voor de uitvoering van de aanslag in Zutphen en betrokkenheid bij drugshandel.

De rechtbank zal binnenkort uitspraak doen in deze zaak.