Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel voor urenlange marteling in Almelo waarbij slachtoffer tegen zijn wil werd getatoeëerd

De rechtbank heeft gevangenisstraffen opgelegd voor een urenlange marteling in Almelo waarbij een man onder meer werd getatoeëerd.

De twee mannen uit Almelo zijn door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot 4 jaar cel omdat zij op gewelddadige en sadistische manier het slachtoffer zwaar hebben mishandeld. In een Almelose woning is de man een nacht lang vastgehouden, tegen zijn wil getatoeëerd, gemarteld, ernstig bedreigd en bekogeld met een vaas en blikken bier. Ook werd hij gedwongen om zijn eigen bloedsporen van de vloer te dweilen, aldus de rechtbank.

Volgens de verklaring van het slachtoffer is hij onder meer over zijn hele lichaam geslagen en geschopt. Er zou met een knuppel en een hamer op zijn vingers en hand zijn geslagen. Verder zijn meerdere tatoeages op zijn hand gezet en is zijn teen gebrandmerkt. Ook is een spuit in zijn nek gezet, is er een vaas kapot geslagen op zijn hoofd, en is hij getaserd. De mannen zouden gedreigd hebben zijn vingers en/of tenen af te knippen en hij zou zijn geconfronteerd met een vuurwapen.

De verdachten zelf hebben geen verklaring willen afleggen. De officier daarover: ‘De puzzel is niet compleet, maar het plaatje ten aanzien van beide verdachten is duidelijk, ook al hebben ze allebei hun mond dicht gehouden over wat er die avond en nacht in die woning is gebeurd. Het typeert hun proceshouding in deze zaak: mondje dicht, dan hebben ze niets.’ De verdachten stellen dat het slachtoffer een leugenaar is, maar het OM vindt dat er voldoende bevindingen en bewijsmiddelen zijn dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan (het medeplegen van) vrijheidsberoving, zware mishandeling en bedreiging.

In en bij de woning van één van de verdachten zijn een bebloede doek, een kapotte vaas en de kapotte spijkerbroek van het slachtoffer gevonden. Het slachtoffer heeft verklaard dat hij zijn eigen bloed moest opdweilen. Met luminol is aangetoond dat er inderdaad bloed moet hebben gelegen. De telefoons van de verdachten straalden die avond en nacht zendmasten aan in de buurt van de woning. Op een van de toestellen is een filmpje aangetroffen, waarin te zien is dat de 35-jarige verdachte het slachtoffer tatoeëert. Volgens het OM blijkt hun betrokkenheid ook uit afgeluisterde gesprekken.

Volgens het slachtoffer heeft de mishandeling te maken met een conflict om drugs. De mannen zouden hebben geprobeerd hem aan het praten te krijgen. De officier eiste forse celstraffen van zes jaar tegen de twee verdachten. Een derde verdachte in deze zaak heeft zich 19 november 2020 al voor de rechter moeten verantwoorden. De rechtbank Overijssel heeft hem conform de eis van het OM vrijgesproken van betrokkenheid bij deze gijzeling en de zware mishandeling. De man is wel veroordeeld voor hennepteelt en diefstal van stroom.