Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

8 jaar cel in hoger beroep voor kunstrover na diefstallen Frans Hals en Van Gogh schilderijen

In hoger beroep is kunstrover Nils M. veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf voor het roven van schilderijen van Frans Hals en Van Gogh.

De kunstwerken werden uit musea in Laren en Leerdam gestolen. Na onderzoek werd de 59-jarige verdachte, Nils M. uit Baarn, aangehouden. Na de diefstallen werd DNA van M. aangetroffen wat al snel leidde tot de aanhouding. In zijn woning werden tienduizend xtc-pillen en een pistool met munitie gevonden en in beslag genomen.

De rechtbank heeft M. eerder schuldig bevonden en veroordeeld voor betrokkenheid bij de diefstallen. Hiervoor kreeg hij 8 jaar opgelegd. In hoger beroep is dezelfde straf geëist en opgelegd aan de kunstrover. Het hof sluit volgens een woordvoerder aan bij de straf die de rechtbank heeft opgelegd. In de periode tussen de kunstroven en de dag dat de verdachte werd aangehouden en in voorarrest is gegaan, heeft hij een taakstraf opgelegd gekregen voor een ander strafbaar feit. Om deze reden worden 50 dagen op de acht jaar gevangenisstraf, de maximaal op te leggen gevangenisstraf voor deze combinatie van feiten, in mindering gebracht.