875.000 euro cash gepakt in verborgen ruimte en bij inval na opvallend rijgedrag op A1

De politie heeft bij een controle van een bestelbus op de A1, 775.000 euro cash aangetroffen in een verborgen ruimte.

Agenten zagen maandag rond 10.00 uur op de A1 een auto rijden waarvan de bestuurder steeds naar beneden keek en meerdere malen van baan verwisselde zonder richting aan te geven. Ter controle werd de auto meegenomen naar de verzorgingsplaats de Hackelaar. Daar bleek ook al snel waarom de bestuurder steeds naar beneden keek, hij had namelijk, volgens de politie, zijn telefoon tussen zijn benen liggen.

Tijdens de controle zagen de agenten in de auto indicaties van de mogelijke aanwezigheid van een verborgen ruimte. Na onderzoek werd de ruimte ontdekt. Daar troffen ze meerdere tassen aan die gevuld waren met bundels bankbiljetten. In totaal bijna 800.000 euro. De bestuurder uit Hilversum werd direct aangehouden en het geld en de auto zijn in beslag genomen.

Enkele uren later werd in Hilversum het appartement van de verdachte doorzocht. Met ondersteuning van een geldhond werd ook daar een geldbedrag van ongeveer 100.000 euro aangetroffen en in beslag genomen. Verder werd beslag gelegd op digitale gegevensdragers en diverse telefoons. De 26-jarige partner van de verdachte die zich op dat moment in het appartement bevond, werd ook aangehouden. In de auto van de vrouw werden een bundel cash, een blok harddrugs en twee Rolex-horloges aangetroffen.

Vervolgens werd in de directe nabijheid van het appartement een 42-jarige man uit Soesterberg aangehouden. Ook hij wordt verdacht van betrokkenheid.

Na het appartement werd ook de bijbehorende kelderbox doorzocht. Toen de agenten de kelderbox openden zagen ze tientallen tonnen en kartonnen staan. Eén ton werd geopend en toen de agenten zagen dat deze gevuld was met wit poeder kregen ze het vermoeden dat de kelderbox gevuld was met goederen die mogelijk gebruikt worden bij de productie van synthetische drugs. In afwachting van de specialisten van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen (LFO) werd de kelderbox weer gesloten. Na onderzoek van het LFO bleek dat de kartonnen tonnen gevuld waren met een stof die gebruikt wordt voor het versnijden van cocaïne, in totaal 650 kilo.

In de kartonnen dozen zaten zakken met de stof Mapa. Dat is een stof die door een chemische reactie wordt omgezet in BMK en dat is weer de grondstof voor amfetamine. Ook hiervan was 650 kilo aanwezig. Verder werd nog zeven liter amfetamine-olie aangetroffen. Alles werd in beslag genomen en door een speciaal bedrijf verwijderd.

De politie heeft doorgepakt en aan het eind van de middag is ook nog een bedrijfspand in Loosdrecht doorzocht. Dit bleek te worden gehuurd door de verdachte uit Hilversum. Daar nam de politie een weegschaal met poederresten en een sealapparaat met poederresten in beslag.

Bij de doorzoeking van de woning van de 42-jarige verdachte in Soesterberg zijn later die avond, nog eens 5600 euro en een plak hasj aangetroffen. De drie verdachten zijn vandaag voor de rechter-commissaris in Utrecht geleid en voor 14 dagen in bewaring gesteld. De politie onderzoekt de zaak.