Tot 17 jaar cel voor voorbereiden grote terroristische aanslag met AK-47’s en bomvesten in vakantiehuis Weert

De rechtbank heeft tot 17 jaar gevangenisstraf opgelegd aan een groep mannen voor het voorbereiden van een grote terroristische aanslag in Nederland.

De plannen werden uiteindelijk verijdeld door een undercoveroperatie van de politie. Het onderzoek werd gestart na een tip van de AIVD in 2018 dat de hoofdverdachte, Hardi N., van plan zou zijn om een aanslag te plegen.

De 36-jarige N. ,geboren in Irak, heeft zijn aandeel nooit ontkend, maar zegt hiertoe te zijn aangezet door geheim agenten van de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst (AIVD). De rechtbank zegt dat hier geen bewijs voor is gevonden.

Vier van de mannen werden in september 2018 aangehouden. Dit was kort nadat zij door undercoveragenten waren getraind om met wapens om te gaan in een vakantiehuis in Weert. Twee anderen werden op andere locaties gearresteerd.

Er werden onklaar gemaakte handvuurwapens en kalasjnikovs uitgeprobeerd en bomvesten gepast. Ook spraken ze over hoe de terroristische aanslag het beste kon worden uitgevoerd. Er was ook kunstmest aangeschaft om een autobom te maken.

De rechtbank in Rotterdam heeft de mannen veroordeeld tot langdurige gevangenisstraffen. De leider kreeg de hoogste straf van 17 jaar opgelegd.