© Pexels / Pixabay

Vrouw met kinderen in Spaarndam niet uit huis gezet na drugshandel en wapenvondst

In een tussenvonnis heeft de voorzieningenrechter van de rechtbank Noord-Holland vragen gesteld aan woningcorporatie Ymere.

Dit is nodig om grondiger te onderzoeken of het maatschappelijk aanvaardbaar is dat Ymere een bewoner met kinderen uit hun woning zet na handelen in strijd met de Opiumwet en de Wet Wapens en Munitie. Ymere moet daarbij rekening houden met verplichtingen uit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Drugs en Munitie

Ymere wil de huurders wegens overlast uit de woning zetten en vraagt daarvoor een voorlopige voorziening bij de rechtbank, zodat de uitzetting kan plaatsvinden voordat er een definitieve uitspraak is. Vanuit de woning zou gehandeld zijn in harddrugs en er zijn drugs en munitie gevonden. Een wapen werd aangetroffen in een auto voor de woning. De huurster zegt van niets te weten, wat wordt bevestigd door haar partner, die in voorlopige hechtenis zit. De huurster zorgt alleen voor haar dochters van 1 en 4 jaar en wordt begeleid door hulpverlening, die aangeeft dat verlies van de woning het gezin zal ontwrichten.

Oordeel van de Rechtbank

De voorzieningenrechter verwijst naar een rapport van de Nationale ombudsman en de kinderombudsman, en naar het kabinetsstandpunt dat huisuitzettingen niet tot dakloosheid van kinderen mogen leiden. Dit standpunt is tijdens de mondelinge behandeling niet besproken. Partijen krijgen nu de gelegenheid om hun opvattingen hierover kenbaar te maken en te reageren op de voorlopige gedachten van de rechter.

De voorzieningenrechter merkt op dat er een groot verschil is tussen het woonrecht van de persoon die de overlast veroorzaakt en het woonrecht van diens gezinsleden, vooral minderjarige kinderen en de hen verzorgende ouder. Hij vraagt zich af of Ymere dat onderscheid in haar zero-tolerancebeleid voldoende maakt.

Bescherming van het Gezin

De huurster heeft aangegeven dat ze na de gebeurtenissen de bescherming van haar gezin vooropstelt en niet opnieuw met haar partner onder hetzelfde dak wil wonen. Dit biedt mogelijkheden voor maatwerk, bijvoorbeeld door alleen de partner te verbieden terug te keren naar de woning.

Kwetsbaar Gezin

De rechter benadrukt dat een ontruiming de stabilisatie van het gezin zou belemmeren, met mogelijk zeer schadelijke gevolgen voor de kinderen. Dit kan leiden tot uithuisplaatsing van de kinderen, wat niet aanvaardbaar lijkt.

Vervolgvragen aan Ymere

Ymere moet uiterlijk 21 juni 2024 aangeven hoe ze haar opstelling ziet in het licht van het kabinetsstandpunt over een veilige woonplek voor kinderen en de overwegingen van de rechter. Ook moet Ymere aangeven hoe zij de opvattingen van de hulpverlening in haar besluitvorming betrekt en of en hoe afstemming met hulpverlening en gemeente plaatsvindt.