Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Gratie voor Duitser met doodstraf voor terrorisme in Wit-Rusland

Op dinsdag heeft de Wit-Russische president Alexander Loekasjenko amnestie verleend aan de Duitse burger Rico Krieger, die in juni ter dood was veroordeeld op beschuldiging van terrorisme.

Het blijft onduidelijk of deze amnestie zal leiden tot een omzetting van de doodstraf naar levenslange gevangenisstraf, wat gebruikelijk is in Wit-Rusland, of dat Krieger mogelijk zal worden vrijgelaten.

Achtergrond van de Veroordeling

Rico Krieger, die sinds oktober 2023 vastzit, werd beschuldigd van het fotograferen van militaire installaties en het opzetten van een explosie op een treinstation, vermeend op bevel van Oekraïense speciale diensten. Deze beschuldigingen komen te midden van een periode van zware politieke repressie in Wit-Rusland, vooral na de controversiële herverkiezing van Loekasjenko in augustus 2020, die door de oppositie als oneerlijk werd beschouwd.

Politieke en Mensenrechtencontext

Wit-Rusland is momenteel het enige Europese land dat nog de doodstraf uitvoert. Mensenrechtenactivisten hebben gesuggereerd dat Krieger mogelijk het slachtoffer is van een politieke provocatie door de Wit-Russische KGB, die nog steeds actief is onder haar Sovjet-naam. Er zijn beschuldigingen dat sommige Wit-Russen zijn veroordeeld voor uitspraken die werden gedaan in berichten die door KGB-agenten waren gemanipuleerd.

Mogelijke Russische Betrokkenheid

De veroordeling van Krieger heeft geleid tot speculaties dat er een mogelijke uitwisseling kan plaatsvinden met Russische spionagediensten. Russische president Vladimir Poetin heeft gesuggereerd dat een uitwisseling met Vadim Krasikov, een Rus die een levenslange gevangenisstraf in Duitsland uitzit voor de moord op een Georgiër in Berlijn, een mogelijkheid zou kunnen zijn. Deze speculatie wordt versterkt door de recente veroordeling van Wall Street Journal-journalist Evan Gershkovich in Rusland op beschuldiging van spionage.

Reacties en Verdere Ontwikkelingen

Het Wit-Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven in contact te staan met Duitse officials over Krieger’s situatie en heeft mogelijke oplossingen voorgesteld. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft zijn bezorgdheid uitgesproken en biedt consulaire steun aan Krieger, maar heeft verder geen details verstrekt.

De zaak blijft dus onzeker, en het internationale rechtssysteem volgt de ontwikkelingen nauwgezet terwijl de autoriteiten in Wit-Rusland de volgende stappen overwegen.