© crime-nieuws.nl

Cel geëist tegen Utrechter voor witwassen miljoen euro na overdracht big shopper vol cash

Justitie heeft 2,5 jaar cel geëist tegen een man uit Utrecht voor het witwassen van een miljoen euro cash.

De 58-jarige man liep tegen de lamp tijdens het overdragen van een tas met geld, op de parkeerplaats van een hotel in Leusden, in november 2021. In de big shopper bleek bijna 300.000 euro in contanten te zitten. Na de verdachte transactie werden twee mannen aangehouden op de verdenking van witwassen. De zaak tegen de tweede verdachte wordt op 20 juni behandeld.

Tijdens een doorzoeking van de hotelkamer van de 58-jarige verdachte vond de politie in een hotelkluis nog eens ruim 100.000 euro. Volgens de verdachte dacht hij naar eigen zeggen dat in de big shopper kleding zat die hij moest afgeven. De ton in de kluis ging volgens de Utrechter toevallig om een erfenis. Justitie gelooft zijn verklaring niet.

Volgens de officier van justitie heeft de man alleen vorig jaar al meer dan een miljoen euro witgewassen. Zo werden bij de verdachte zogenaamde tokens aangetroffen; briefjes van 5 met daarop een notitie. In zijn telefoon werd een contact aangetroffen met een telefoonnummer uit Gibraltar. Het nummer was opgeslagen onder de naam ‘geld’.

De verdachte heeft geen aannemelijke herkomst van de grote bedragen geld kunnen overleggen. Naar de mening van het OM kan worden bewezen dat verdachte de geldbedragen heeft overgedragen, terwijl hij wist dat die afkomstig waren uit misdrijven. De officier eiste 30 maanden cel tegen de Utrechter voor witwassen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.