Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Mexico nodigt Russische president Vladimir Poetin uit ondanks arrestatiebevel

Mexico heeft de Russische president Vladimir Poetin uitgenodigd voor de inauguratie van de nieuwe Mexicaanse president Claudia Sheinbaum, die op 1 oktober zal plaatsvinden.

De uitnodiging werd bevestigd door een vertegenwoordiger van de Mexicaanse ambassade in Moskou, volgens berichten van de Russische krant Izvestia.

Nieuwe President

Claudia Sheinbaum, bondgenoot van de huidige president Andrés Manuel López Obrador, werd in juni verkozen als de eerste vrouwelijke president van Mexico. Zij zal op 1 oktober officieel aantreden.

Juridische Complicaties

Indien Poetin besluit naar Mexico te reizen, kan dit juridische problemen opleveren voor het land. Mexico is namelijk lid van het Internationaal Strafhof (ICC), dat vorig jaar een arrestatiebevel tegen Poetin heeft uitgevaardigd wegens het illegaal deporteren van Oekraïense kinderen.

Arrestatiebevel en Verplichtingen

Als gevolg van het arrestatiebevel zou Mexico wettelijk verplicht zijn om Poetin te arresteren bij een bezoek aan het land. Rusland is geen lid van het ICC, maar Mexico, als lidstaat, moet de arrestatieverplichting naleven.

Mogelijke Implicaties

De uitnodiging kan leiden tot diplomatieke en juridische spanningen, gezien de verplichting voor Mexico om Poetin te arresteren als hij daadwerkelijk naar het land reist. Het is nog onduidelijk hoe deze kwestie zal worden opgelost.