Celstaffen opgelegd voor fraude met miljoenen mondkapjes uit naam van rapper Ali B

De rechtbank heeft drie mannen veroordeeld voor een fraude met mondkapjes en witwassen.

Aan het begin van de coronapandemie kreeg het bedrijf van Ali B vanuit het buitenland de vraag waar de bestelde mondkapjes bleven. Er werd een onderzoek verricht door de IT-beheerder van het bedrijf en kwam erachter dat uit naam van Ali B en zijn bedrijf op internet mondkapjes werden aangeboden.

Twee bedrijven hadden via die website miljoenen mondkapjes besteld en daarvoor een aanbetaling gedaan. Het eerste bedrijf deed een aanbetaling van 121.100 euro, het tweede bedrijf had 20.500 euro overgemaakt. Omdat de mondkapjes niet geleverd werden zochten die bedrijven contact met het bedrijf van Ali B, waarna de oplichting aan het licht kwam.

De politie startte een onderzoek waarbij drie verdachten in beeld kwamen. Twee mannen van 30 en 27 jaar zouden de mondkapjes hebben verkocht en een derde man (21) regelde onder meer geldezels zodat het gestolen geld buit kon worden gemaakt. De rechtbank heeft de 30-jarige man veroordeeld tot twee jaar onvoorwaardelijk celstraf. De andere twee, kregen 2 jaar cel, waarvan 1 jaar voorwaardelijk, opgelegd voor de fraude en witwassen.