© Instagram

Politie zegt sorry voor geweld bij inval op feest terrein Ruinerwold

Op vrijdagavond 23 augustus heeft de politie in Ruinerwold haar excuses aangeboden na een gewelddadig incident tijdens een gemeentelijke controle aan de Dokter Larijweg.

Tijdens de controle, die werd uitgevoerd door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s), was de aanwezigheid van de politie nodig toen de aanwezige personen op het terrein niet direct meewerkten. In het proces van de handhaving gebruikten de agenten hun wapenstok, wat leidde tot letsel bij meerdere personen.

Politieleiding Bezoekt Getroffen Familie

Op woensdagochtend bracht de politieleiding van het district Drenthe een bezoek aan de familie die betrokken was bij het incident. Bob Joop van der Woude, die namens de politieleiding sprak, benadrukte dat de familie erg geschrokken was en dat de gebeurtenis een grote impact op hen heeft gehad. “We hebben naar hun verhaal geluisterd en besproken hoe het met ze gaat. We betreuren ten zeerste dat er letsel is ontstaan en erkennen dat de situatie anders had moeten worden aangepakt,” aldus Van der Woude.

Verantwoordelijkheid en Geweldsmonopolie

De politie in Nederland heeft het geweldsmonopolie, wat betekent dat zij in bepaalde situaties geweld mogen of moeten gebruiken om hun taken uit te voeren. Van der Woude benadrukte de complexiteit van politiewerk, waarbij agenten vaak in een fractie van een seconde beslissingen moeten nemen, en wees op de grote verantwoordelijkheid die dit met zich meebrengt. “Politiewerk is mensenwerk, en het is belangrijk dat het gebruik van geweld door de politie onafhankelijk wordt getoetst,” zei hij.

Onafhankelijke Toetsing van Geweldsgebruik

Na het incident werd er een zogenaamde geweldsregistratie opgemaakt, wat inhoudt dat het gebruik van geweld wordt voorgelegd aan de districtsleiding en de Commissie Geweldsaanwending. Deze commissie, waarin ook burgers zijn vertegenwoordigd, brengt een advies uit aan de politiechef. Uiteindelijk beoordeelt de politiechef of de geweldstoepassing gerechtvaardigd was volgens de vastgestelde normen van rechtmatigheid en vakmanschap. Van der Woude benadrukte dat dit beoordelingsproces zorgvuldig en tijdrovend is, en dat er niet vooruitgelopen kan worden op de uiteindelijke uitkomst.

Het incident in Ruinerwold benadrukt de delicate balans die de politie moet handhaven tussen handhaving en het vermijden van onnodige escalatie, en toont de noodzaak van zorgvuldige evaluatie en transparantie bij het gebruik van geweld.