Aangifte voor bedreiging na ‘intimiderende’ werkwijze politie in moordzaak Karaman

In het onderzoek naar de moord op Mahmut Karaman in Valkenswaard heeft de politie ‘spelletjes’ gespeeld met één van de verdachte en zijn ex-vriendin om informatie los te krijgen.  Beiden hebben aangifte gedaan omdat ze zich bedreigd hebben gevoeld. Er werd onder meer geëist dat er snel 50.000 euro betaald moest worden en er werd een krantenknipsel op de voordeur geplakt.

Twee ‘politiële informatie inwinners’ (A-3871 en A-3872) zoals ze officieel genoemd worden werden ingezet en hadden de opdracht gekregen om naar de woning van de ex van de verdachte te gaan en haar te vertellen dat ze tegen de verdachte moet zeggen dat er problemen zijn die te maken hebben met een doodgeschoten Turk (Mahmut Karaman) in Valkenswaard. Verder moesten ze vertellen dat die Turk 50.000 schuldig is aan mensen en dat haar man dat moest oplossen en op een 06-nummer contact op moest nemen.

‘Het uiteindelijke doel van de opdracht was om in het kader van het hierboven bedoelde onderzoek, informatie in te winnen over de mogelijke betrokkenheid van (naam verdachte) bij de strafbare feiten waarvan hij verdacht wordt.’

De verdachte die al enige tijd vastzit in een andere zaak kreeg van zijn partner het 06-nummer en nam contact op.  Op 17 september 2015 om 10.07 belde de verdachte met het nummer en kreeg politieel informant A-3871 aan de lijn. Hij vertelde de verdachte ‘dat wij een probleem hadden en hij dat moest oplossen’. Het probleem was dat de politieagent zogenaamd nog geld kreeg van Karaman en dat door zijn moord de verdachte dit nu moest gaan betalen. Hij zei ook nog dat hij weet dat de moord niet door één persoon is gedaan en dat hij die gast uit Utrecht maar moest gaan bellen. Waarop de verdachte zei dat hij niet weet waar de man het over heeft en hij al ruim twee jaar vastzit. A-3871 deed nog verwoede pogingen om informatie uit de verdachte te krijgen wat niet lukte. Hij gaf telkens duidelijk aan niet te weten waar hij het over heeft en hij al geruime tijd vastzit. Om 10.16 werd de verbinding weer verbroken.

Daar bleef het uiteindelijk niet bij want op dezelfde dag van het telefoongesprek (17 september 2015) belt de verdachte met zijn ex en verteld ze hem dat iemand een krantenknipsel op de voordeur geplakt heeft. Dit blijkt door een observatieteam te zijn gedaan. Het gaat om een krantenknipsel over de moord op Mahmut Karaman in het Eindhovens Dagblad met de titel ‘Mahmut Karaman alles gefilmd door zijn eigen camera’. Eronder staat in het groot ‘Nog steeds niks gehoord (voornaam verdachte).’ Daaronder staat de mobiele telefoonnummer (06-1531xxxx) die eerder bij de partner van de verdachte werd achtergelaten waarop hij contact kon/moest opnemen. Eerder in juni 2015 ontving de verdachte in de gevangenis een handgeschreven brief in het Turks van een onbekend persoon die hij als zeer bedreigend heeft ervaren. Zie brief inclusief vertaling hieronder.

Brief in het Turks die verdachte in de gevangenis ontving © crime-nieuws.nl
Brief in het Turks die verdachte in de gevangenis ontving © crime-nieuws.nl
Vertaling van de brief die de verdachte in de gevangenis kreeg © crime-nieuws.nl
Vertaling van de brief die de verdachte in de gevangenis kreeg © crime-nieuws.nl

Op donderdag 15 oktober heeft hij bij de politie aangegeven aangifte te willen doen voor bedreiging en afpersing. De politie heeft aangifte opgenomen inzake bedreiging. Eerder heeft zijn ex ook al aangifte gedaan wat betreft bedreiging nadat de mannen (A-3871 en A-3872) aan de deur waren geweest. Dit deed ze op 23 september 2015.

De verdachte zelf heeft dit volgens onze bron naar buiten willen brengen omdat hij en voornamelijk zijn partner dit als bedreigend en intimiderend hebben ervaren. De onbekende mannen die meerdere keren aan de deur kwamen en het krantenknipsel die aan de voordeur werd geplakt. Dit alles hebben de verdachte en zijn partner als zeer intimiderend ervaren. Zie de brief hieronder die de verdachte zelf heeft geschreven.

Brief geschreven door de verdachte zelf (1/3) © crime-nieuws.nl
Brief geschreven door de verdachte over hoe hij de intimiderende werkwijze heeft ervaren (1/3) © crime-nieuws.nl
(2/3) © crime-nieuws.nl
(2/3) © crime-nieuws.nl
(3/3) © crime-nieuws.nl
(3/3) © crime-nieuws.nl