Aanhouding om import 15.854 kilo cocaïne

Dinsdagavond heeft de politie in Rotterdam een 44-jarige man aangehouden die verdacht wordt van betrokkenheid bij een reeks grootschalige, internationale drugstransporten. In totaal zou hij betrokken zijn geweest bij de smokkel van 15.854 kilo cocaïne. 

Tijdens het onderzoek rees het vermoeden dat de man mogelijk de leider zou zijn van een criminele organisatie die grote hoeveelheden cocaïne vanuit Zuid-Amerika naar Nederland en België smokkelt. Daarbij werd gebruik gemaakt van Nederlandse bedrijven die fruit importeerden uit Ecuador, Peru en Colombia in zeecontainers. Het fruit werd gebruikt als deklading voor de drugstransporten.

Tien keer is een grote hoeveelheid cocaïne in beslag genomen in een lading fruit die bestemd was voor een bedrijf van de organisatie. De partijen gingen van enkele tientallen kilo’s tot een recordvangst van ruim 8000 kilo cocaïne. In totaal gaat het om circa 15.854 kilo coke.

Het onderzoek richtte zich niet alleen op de import van coke maar ook op het witwassen van crimineel verkregen vermogen. Justitie vermoedt dat veel cash geld gebruikt is voor de financiering van de transporten cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Ook is onderzoek gedaan naar onverklaarbare contante uitgaven waarbij het zou gaan om tenminste 2,5 miljoen euro.

Bij de aanhouding van de man dinsdagavond heeft de politie een vuurwapen aangetroffen. In 2012 werd bij een doorzoeking in een penthouse waar hij verbleef een vuurwapen met munitie, 883.720 euro cash en een geldtelmachine in beslag genomen. In 1999 werd hij wegens drugshandel veroordeeld tot een celstraf van zeven jaar en in 2003 werd hij ook in Brazilië veroordeeld tot een celstraf. Daar kreeg hij 12 jaar cel wegens drugsbezit. Met een vals ID wist hij het land in 2009 te ontvluchten.

Tips? PIN: 2A07338D | SMS & WhatsApp 06-42697129 | info@crime-nieuws.nl