© crime-nieuws.nl

Aanhoudingen en doorzoekingen in Amsterdam in onderzoek ondergronds bankieren

In een onderzoek naar ondergronds bankieren zijn in Amsterdam aanhoudingen verricht.

De FIOD heeft eerder deze week twee mannen van 30 en 56 jaar oud uit Amsterdam aangehouden op verdenking van witwassen, ondergronds bankieren en valsheid in geschrifte. Twee woningen in Amsterdam, een in Amstelveen, twee bedrijfspanden en vier winkels in Amsterdam zijn na de aanhoudingen doorzocht. Er is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, drie auto’s en 50.000 euro contant geld. Bij de doorzoekingen is gebruik gemaakt van speurhonden van de douane en de politie.

De 56-jarige verdachte zou volgens de onderzoekers structureel actief zijn als ondergronds bankier. De man staat niet in Nederland ingeschreven en leeft onder de radar. Ondergronds bankieren is illegaal en wordt door criminelen gebruikt om internationale betalingen te doen en gelden wit te wassen. De 56-jarige man en zijn medeverdachte houden vermoedelijk op deze manier voor criminele netwerken grote contante geldbedragen buiten het gangbare bancaire betalingsverkeer. Deze geldbedragen zijn waarschijnlijk afkomstig uit criminele activiteiten, waaronder (internationale) drugshandel, aldus een woordvoerder van de FIOD.

De man zou volgens de onderzoekers ook gebruik maken van katvangers, die op papier eigenaar zijn van zijn winkels in Amsterdam. De bankrekeningen van deze winkels worden volgens de FIOD waarschijnlijk gebruikt voor het witwassen van crimineel geld. Ook worden er vermoedelijk valse facturen gebruikt voor het plegen van fraude met inkomsten- en omzetbelasting en wordt onderling wel gefactureerd, maar geen goederen geleverd. Met de valse facturen werd BTW teruggevraagd bij de Belastingdienst. Het onderzoek wordt voortgezet en staat onder leiding van het Functioneel Parket.