Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Verzoek om informant te ondervragen in zaak liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries afgewezen

Een verzoek om een informant te horen in de zaak rond de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries is afgewezen.

De advocaten van verdachte Kamil E. hebben het verzoek op de pro-formazitting van 6 december gedaan. Een informant zou in augustus 2021, een maand na de moord op de Vries, aan het Team Criminele Inlichtingen (TCI) van de politie hebben gemeld dat E. niet op de hoogte was van het plan om De Vries neer te schieten.

De verdediging wil de informant hier over horen omdat dit ontlastend zou zijn voor hun cliënt. Er is in beginsel sprake van een belang voor de verdediging om de informant te horen. De rechtbank oordeelt echter dat het belang van het Openbaar Ministerie om de informant af te schermen, zwaarder weegt. Uit de schriftelijke toelichting van de CIE-officier van justitie zou blijken dat de informant zijn positie prijs zou geven met het beantwoorden van vragen.

In verband met de liquidatie van De Vries zitten twee verdachten vast. De 35-jarige Kamil E. en de inmiddels 22-jarige Delano G. worden verdacht van het uitvoeren van de liquidatie. G. zou 150.000 euro krijgen voor het liquideren van de misdaadjournalist en is naar verluidt een neef van een kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’.