Aanhoudingen en heroïne in beslag bij grote internationale actie in grensgebied

De politie heeft bij een internationale actie dertien personen aangehouden voor de in- en uitvoer van drugs. De politie nam onder meer heroïne in beslag.

De politieactie duurde van 15.00 tot 22.00 uur en vond plaats op de snelwegen richting Duitsland en België, op de internationale treinverbindingen naar Duitsland en België en op de Rijn in het Nederlands-Duits grensgebied. De Nederlandse politie werkte samen met de Douane, de Koninklijke Marechaussee, de Duitse, Belgische, Franse en de Luxemburgse politie. Zowel op de snelwegen en treinen werd er gecontroleerd bij de grote politieactie.

Naast de aanhoudingen voor het bezit van meer dan een gebruikershoeveelheid verdovende middelen werden 28 personen, voornamelijk met een buitenlandse nationaliteit, staande gehouden met een gebruikershoeveelheid. Al deze drugs, voornamelijk hennep en hasj, werden in beslag genomen. De uit- of invoer van verdovende middelen is namelijk verboden, dat geldt ook voor gebruikershoeveelheden. In Nederland worden de drugs dan in beslag genomen maar in Duitsland en België wordt daarnaast altijd ook nog een boete van minimaal 75 euro opgelegd.

Op de A12 bij Arnhem werd de auto van een 29-jarige man uit Vlaardingen in beslag genomen. Hij kwam vanuit Duitsland met een auto Nederland in rijden met valse kentekenplaten. De auto stond al sinds november 2019 niet meer op naam geregistreerd. De herkomst van de auto wordt onderzocht. Op de A4 bij de Belgische grens trof de politie een auto met een Engels kenteken aan die al lange tijd niet op naam geregistreerd was. Ook deze ‘spookauto’ werd in beslag genomen.

Op de A77 bij de grensovergang Goch werden bij een controle in een auto met Albanese inzittenden een set valse kentekenplaten aangetroffen. Op de A2 in het zuiden reed een auto met Franse handelaarskentekens die in het buitenland niet geldig zijn. Ook die werden in beslag genomen en de bestuurder bekeurd.

Naast de eerder genoemde feiten werden tientallen bekeuringen uitgedeeld voor verkeersovertredingen zoals het niet-handsfree bellen, het rijden onder invloed van verdovende middelen en overschrijding van de maximumsnelheid. Ook werden twee ploertendoders en twee messen in beslag genomen. In de trein tussen Enschede en Gronau werd een 21-jarige Nederlander aangehouden die nog negen dagen straf moest uitzitten.