© Instagram

Aanhoudingen en inzet ME in verschillende steden na winst Marokko op WK

In verschillende steden zijn aanhoudingen verricht voor rellen na de gewonnen wedstrijd van Marokko op het WK.

Het begon allemaal feestelijk maar eindigde op sommige locaties toch in aanhoudingen. De ME moest worden ingezet bij rellen in Amsterdam, Den Haag en Utrecht. Een agent in Rotterdam liep gehoorschade op. Op verschillende plaatsen zijn relschoppers aangehouden en vastgezet. De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

In Den Haag zijn dinsdagavond tien aanhoudingen verricht. Politiemensen en andere hulpverleners werden daar bekogeld met zwaar vuurwerk en bakstenen. Een personenauto reed in op agenten. Zij konden op tijd wegspringen en bleven hierdoor ongedeerd. Ook werd een motorrijder van de politie belaagd. Na 22.30 uur werd het in Den Haag rustiger op straat.

In Amsterdam zag de politie hoe relschoppers op auto’s dansten en vuurwerk gooiden naar hulpverleners, trams en bussen. In de hoofdstad zijn dinsdagavond tien mensen aangehouden. Ook in Utrecht was de sfeer onder de voetbalfans aanvankelijk nog goed, maar sloeg die rond negen uur dinsdagavond om. In de wijk Lombok werd de politie te paard ingezet.

De meeste voetbalfans in Rotterdam waren vooral aan het feesten. Het was druk, maar beheersbaar. Een klein aantal mensen koos ervoor om zich toch te misdragen. Een agent heeft gehoorschade opgelopen nadat een vuurwerkbom werd afgestoken. Bij station Rotterdam Centraal is zwaar vuurwerk gegooid naar omstanders. Hiervoor heeft de politie zeven personen aangehouden. In Rotterdam zijn verspreid over de avond 35 personen aangehouden.

In verschillende andere steden, zoals Breda, waren veel voetbalfans op de been die het bij feesten hielden. Ook in Amersfoort was de sfeer, ondanks aanhoudingen, goed en is de ME niet ingezet. Het feestelijke verloop was voor een groot deel te danken aan het goede werk van buurtvaders en jongerenwerkers.