‘Camorra maffiabaas Raffaele Imperiale die samenwerkte met NL’se topcriminelen sluit deal met justitie’

Camorra maffiabaas Raffaele Imperiale heeft een deal gesloten met justitie.

Dat schrijven verschillende Italiaanse media. De maffiabaas zou verklaringen hebben afgelegd en in ruil voor strafvermindering bereid zijn samen te werken met justitie. Hij zou zijn leven radicaal willen veranderen. Er zijn zes verklaringen binnengekomen bij de aanklagers in Napels, waarvan vier van Imperiale.

De eerste verklaringen zijn in oktober afgelegd. De andere twee verklaringen zouden komen van medeverdachten Bruno Carbone en Raffaele Maurielle. Het drietal zou betrokken zijn geweest bij een camorra oorlog inzake drugshandel met de maffiaclan Di Lauro. Alle personen speelden een belangrijke rol in de internationale handel in cocaïne.

De 46-jarige maffiabaas Imperiale was geruime tijd voortvluchtig en zou ook links hebben met Nederlandse topcriminelen. Imperiale is onderdeel van de Camorra, een maffiaorganisatie uit regio Napels. De voortvluchtige verdachte stond hoog op de Most Wanted-lijst in Italië en werd internationaal gezocht voor verschillende zware misdrijven zoals deelname aan een criminele organisatie.

De maffiabaas zou naar verluidt onder meer hebben samengewerkt met verschillende Nederlandse criminelen. Hierbij worden de namen van Ridouan Taghi en Rico R. ‘De Chileen’ genoemd. Ook kocht Imperiale twee kunstwerken van Van Gogh, die gestolen waren uit het Van Goghmuseum in Amsterdam, door meesterdief Okkie Durham. De maffiabaas gebruikte de schilderijen als onderpand bij grootschalige cokehandel met Zuid-Amerikaanse drugskartels.

Op vrijdag 25 maart werd de Camorra maffiabaas overgebracht naar Italië en is direct na aankomst in Napels verhoord. Imperiale werd vorig jaar op 4 augustus aangehouden door de politie in Dubai. Hiervan zijn beelden gemaakt (klik hier). Bij de actie werden grote sommen contant geld en onder meer luxe horloges aangetroffen en in beslag genomen. Na de aanhouding vroeg Italië tot twee keer toe om uitlevering van de verdachte. De autoriteiten weigerden eerder, maar zijn later om onbekende reden toch overstag gegaan.