Foto ter illustratie.

Aanhoudingen FIOD in onderzoek naar fraude met nep coronavrije verklaringen voor vakanties

De FIOD heeft aanhoudingen verricht in een onderzoek naar de verkoop van nep coronavrije verklaringen.

De verdachten werden na onderzoek aangehouden op verdenking van valsheid in geschrifte. Het gaat om een 22-jarige man uit Baarn en een 22-jarige man uit Utrecht. Zij boden, volgens de FIOD, vervalste COVID-19 testuitslagen aan, waarin stond vermeld dat iemand coronavrij was, zonder dat die persoon daadwerkelijk was getest. De certificaten werden voor veel lagere prijzen dan de officiële en erkende coronatesten te koop aangeboden via social media.

In verband met het onderzoek hebben doorzoekingen plaatsgevonden in de woningen van het tweetal. Daarbij is beslag gelegd op computers en mobiele telefoons. De verdachte uit Utrecht is inmiddels heengezonden in afwachting van nader onderzoek.

Om te reizen van en naar bepaalde landen moet je als reiziger een negatieve testuitslag kunnen laten zien, waarin staat dat je getest bent en geen corona hebt. De kosten van deze test moet je zelf betalen. De mannen boden negatieve testuitslagen aan voor een paar tientjes, wat aanzienlijk lager is dan de prijs bij de commerciële partijen., aldus een woordvoerder.

In samenwerking met de politie is bij één van de mannen, anoniem, een vervalste negatieve testuitslag gekocht. De testuitslagen lijken officieel met stempels, namen en handtekeningen van artsen en laboratoria. Deze artsen en laboratoria blijken geen link te hebben met de verkochte verklaringen.