Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Aanhoudingen in groot onderzoek FIOD inzake faciliteren witwassen crimineel vermogen

De FIOD heeft in juli en augustus meerdere aanhoudingen en doorzoekingen verricht in een onderzoek naar witwassen. Daarbij zijn vijf personen aangehouden, van wie één man ook verdacht wordt van fraude met omzetbelasting.

De verdachten, vier mannen en één vrouw, zijn in de leeftijd van 21 tot 53 jaar. Ze komen uit Amsterdam, Badhoevedorp en Ommen.

Het onderzoeksteam vermoedt dat de verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen en het faciliteren van witwassen. Ze zouden meerdere bankrekeningen in zowel Nederland als het buitenland hebben gehad, om geld uit criminele activiteiten wit te wassen.

De FIOD vermoedt dat de verdachten via valse facturen en contante stortingen grote bedragen hebben witgewassen. Ook hebben ze vermoedelijk onverklaarbaar vermogen opgebouwd.

Tijdens doorzoekingen in twaalf woningen en een bedrijfspand is beslag gelegd op onroerend goed, bankrekeningen, cryptowallets, administratie, contant geld, telefoons, bankpassen, designergoederen, twee auto’s en een scooter.

Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.