Burgemeester mag van rechter garagebox 12 maanden sluiten voor 400 gram wiet

De burgemeester van Eindhoven mag een garagebox aan de Geldropseweg in Eindhoven op slot doen. De voorzieningenrechter van de rechtbank Oost-Brabant heeft het verzoek van de eigenaar van de garagebox om een voorlopige voorziening afgewezen.

De politie trof in mei 2023 in de garagebox 400 gram gedroogde henneptoppen en goederen voor de productie van harddrugs aan. De burgemeester van Eindhoven besloot daarop de garagebox voor 12 maanden te sluiten. De eigenaar van de garagebox stapte naar de rechter, omdat hij de garagebox nodig heeft voor eigen gebruik. Hij slaat er bouwmaterialen op voor een appartementencomplex dat hij op een aangrenzend terrein wil bouwen.

De voorzieningenrechter oordeelt dat de eigenaar had kunnen weten dat de burgemeester van plan was de garagebox te sluiten. Het komt dan ook voor zijn eigen rekening en risico dat hij de garagebox na de inval als opslagruimte is gaan gebruiken. De rechter vindt bovendien dat de eigenaar niet in acute financiële nood komt als hij een alternatieve, duurdere, opslagruimte moet regelen.

De sluiting van de garagebox blijft dus in stand. De eigenaar kan in hoger beroep gaan tegen de uitspraak van de voorzieningenrechter.