Aanhoudingen in onderzoek naar grootschalige WhatsApp, Marktplaats en bankhelpdeskfraude

De politie heeft in een onderzoek naar grootschalige online fraude aanhoudingen verricht.

Op dinsdagochtend 16 februari zijn twee mannen van 19 en 22 jaar uit Enschede aangehouden als verdachte van oplichting. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij grootschalige WhatsApp-fraude, Marktplaats-fraude en bankhelpdeskfraude. In het rechercheteam, dat deze zaak onderzoekt, zitten naast leden van de districtsrecherche ook gespecialiseerde digitale en financiële rechercheurs. In de woningen van beide verdachten zijn doorzoekingen gedaan. Bij één adres is een personenauto in beslag genomen. Tevens trof de politie een groot geldbedrag aan en veel waardevolle goederen. Deze goederen komen in aanmerking om ‘afgepakt’ te worden, aldus een woordvoerder van de politie.

Bij de politie kwamen afgelopen maanden meerdere aangiften vanuit het hele land binnen van oplichting waaraan deze verdachten kunnen worden gekoppeld. Bij de verschillende fraudezaken werden bedragen van tussen de 3000 en 20.000 euro buitgemaakt. De trukendoos van de aangehouden verdachten is zeer uitgebreid. Zij maakten gebruik van meerdere digitale methodes om mensen geld afhandig te maken.

Bij de oplichting zijn meerdere personen betrokken die zijn ingezet als geldezels om het gestolen geld te kunnen incasseren. De geldezels stellen hun rekening/bankpas beschikbaar en ontvangen hiervoor een vergoeding. Een aantal geldezels zijn inmiddels ook aangehouden. De politie doet verder onderzoek in deze zaak en sluit meer aanhoudingen niet uit.