Aanhoudingen in onderzoek naar handel in frauduleuze echte Britse paspoorten zware criminelen

De politie heeft in samenwerking met de Britse NCA een onderzoek gestart naar de verkoop van frauduleuze verkregen echte paspoorten.

Op maandag 11 oktober zijn in verband met het lopende onderzoek in Groot-Brittannië aanhoudingen verricht. Bij de acties werden 23 personen opgepakt die verdacht worden van het regelen en leveren van frauduleus verkregen echte paspoorten. De afgelopen jaren zijn in Groot-Brittannië, Nederland, maar ook in Dubai volgens een woordvoerder veel zware criminelen aangehouden die gebruikt maakten van FOG-paspoorten. Dit zijn Fraudulently Obtained Genuine passports, het gaat dan voornamelijk om Britse paspoorten. 

‘Deze recherche-operatie, die maandag in Groot-Brittannië klapte, is essentieel in de strijd tegen de zware criminaliteit. Wij zijn de afgelopen jaren samen met de Britse collega’s druk bezig geweest om in een Joint Investigation Team de strijd aan te gaan met Britse en Nederlandse beroepscriminelen. Zij konden mede door gebruik te maken van deze frauduleus verkregen Britse paspoorten (FOG’s) vaak onder de radar van politie en justitie blijven. Door de goede samenwerking zijn de afgelopen jaren in Groot-Brittannië en in Nederland vele zware Britse criminelen aangehouden. Door deze aanhoudingen is deze criminele groep die zich specialiseerde in het leveren van frauduleuze Britse paspoorten een behoorlijk grote slag uitgedeeld.’ Aldus Jonne Janssen chef Dienst Regionale Recherche.