Aanhoudingen in onderzoek naar reeks autodiefstallen met blanco autosleutels

De politie heeft in een onderzoek naar een reeks autodiefstallen in Leiden en omgeving, twee verdachten aangehouden.

Het onderzoek werd in maart van dit jaar gestart na meerdere autodiefstallen. De politie kreeg onder meer informatie binnen over de werkwijze van de daders. Voordat de voertuigen werden gestolen, werden ze eerst gespot. Het voertuig werd ‘uitgelezen’ waarna een nieuwe sleutel werd geknipt met een machine.

Vervolgens kwamen de autodieven terug bij het voertuig en werd deze gestolen. De gestolen voertuigen werden, zo bleek uit het onderzoek, vervolgens voor een week koud gezet op verschillende locaties. Nadat de voertuigen waren voorzien van  valse kentekenplaten, werden ze verplaatst naar een loods in het midden van het land.

In deze loods trof het rechercheteam half mei ongeveer 12 (al dan niet gestripte) gestolen voertuigen aan. Een 28-jarige Hagenaar werd in zijn woning aangehouden en zit sindsdien vast. Tijdens de doorzoeking na de aanhouding werden blanco autosleutels en apparatuur om auto’s en autosleutels uit te lezen in beslag genomen. Een tweede verdachte, een 22-jarige man uit Monster,  werd op 30 juni aangehouden en zit nog vast. 

Uit het onderzoek is gebleken dat er elke week twee of drie voertuigen werden gestolen in onder andere Leiden, Leiderdorp, Voorschoten, Delft, Den Hoorn, Reeuwijk, Oude Wetering, Zoeterwoude, en Pijnacker.  De recherche kan inmiddels 24 gestolen voertuigen linken aan de bende autodieven. De politie verwacht dat de lijst met gestolen auto’s die gelinkt kunnen worden aan deze organisatie langer wordt.