Jaren cel geëist voor handel in grondstoffen harddrugs na bewijs uit gekraakte toestel Encrochat

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft jarenlange gevangenisstraffen geëist voor grootschalige handel in grondstoffen voor drugs.

Het onderzoek naar de Hagenaars van 45 en 49 jaar oud werd gestart toen in Duitsland duizenden kilo’s grondstoffen die gebruikt worden bij de productie van MDMA, werden onderschept. De lading bleek bestemd voor de 49-jarige Hagenaar. Bij observaties zag de politie dat de man druk bezig was met dozen. In een opslagbox werd vervolgens ruim 4000 kilo aan grondstoffen gevonden.

De box werd gehuurd door de 49-jarige verdachte samen met een 45-jarige Hagenaar. Uit het onderzoek is volgens het Openbaar Ministerie gebleken dat die het initiatief nam en de boel coördineerde, ook het meeste profijt had van de handel. De 49-jarige man was uitvoerend personeel.

De aangetroffen grondstoffen kunnen gebruikt worden voor het maken van MDMA of als versnijdingsmiddel voor heroïne. Op een Encrochat-toestel van de 45-jarige verdachte heeft de politie gesprekken aangetroffen waaruit zou blijken dat hij afspraken maakte met afnemers over handel in de grondstoffen.

De 45-jarige hoofdverdachte hoorde zes jaar cel tegen zich eisen. Ook moet hij 400.000 euro crimineel vermogen terugbetalen als het aan justitie ligt. Tegen de andere verdachte heeft het OM drie jaar gevangenisstraf geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.