Aanhoudingen in verband met brandstichting en explosies bij Rotterdamse toko

De politie heeft aanhoudingen verricht in verband met een brandstichting en explosies bij een Rotterdamse toko.

Drie mannen zijn op vrijdagochtend 12 mei aangehouden in Rotterdam op verdenking van betrokkenheid bij de brandstichting en explosie bij een toko op de Crooswijkseweg. Het gaat om een 18-jarige man uit Capelle aan den IJssel en twee Rotterdammers van 17 en 20 jaar oud. De explosies zijn onderdeel van een enorme toename van het aantal explosies in de regio Rotterdam. Dit jaar zijn er al meer dan vijftig explosies geweest, terwijl dat er vorig jaar 49 waren gedurende het hele jaar. De politie heeft in de regio Rotterdam al zo’n 45 verdachten aangehouden voor excessief geweld, waaronder explosies en schietpartijen.

Het plaatsen van explosieven is een ernstig delict waarbij de daders het risico lopen op zwaargewonden of zelfs doden. De rechercheurs van de Forensische Opsporing zien regelmatig zulke krachtige brandbommen of explosieven dat het een wonder is dat er niet meer en zwaardere gewonden zijn gevallen. De rol en mate van betrokkenheid van de aangehouden verdachten bij de brandstichting en explosie wordt nog nader onderzocht.

De brandstichting vond plaats op 29 april, waarbij een alerte getuige in de nacht van vrijdag 28 op zaterdag 29 april een verdachte situatie meldde bij het alarmnummer. De melder zag rond 3.00 uur twee mannen die zich verdacht ophielden bij een winkelpand en rook een rare lucht. De toegesnelde agenten troffen bij het winkelpand een fles met een vloeistof aan. Mogelijk heeft de melder een explosie weten te voorkomen. Er raakte gelukkig niemand gewond. De explosie vond plaats op 30 april rond 02.30 uur en buurtbewoners werden opgeschrikt door harde knallen. Er raakte niemand gewond, maar de schade was aanzienlijk.

Getuigen hebben na de explosie van 30 april een jongen zien wegrennen over de Boezemsingel. Deze jongen zou in het donker gekleed zijn. Er zijn camerabeelden van beide incidenten die zijn getoond in het regionale opsporingsprogramma Bureau Rijnmond en Opsporing Verzocht. Het onderzoek naar de explosies en brandstichting leidde tot de aanhouding van de drie verdachten op vrijdagochtend.