Aanhoudingen voor explosies bij (horeca)panden in Amsterdam

De politie heeft aanhoudingen verricht voor explosies bij (horeca)panden in Amsterdam.

Twee mannen zijn vandaag aangehouden in verband met de explosies die eerder dit jaar plaatsvonden bij een horecagelegenheid en een bedrijfspand in de Zeilstraat in Amsterdam-Zuid. De mannen, respectievelijk 17 jaar uit Amsterdam en 19 jaar uit Almere, worden verdacht van betrokkenheid bij deze incidenten. Op 2 mei werd ook al een 35-jarige man uit Amsterdam gearresteerd in hetzelfde onderzoek.

De eerste explosie vond plaats op zondag 22 januari 2023 rond 19.00 uur, toen een explosief in de deuropening van een horecagelegenheid werd gegooid en tot ontploffing kwam. Gelukkig raakte niemand gewond, maar er ontstond wel brand die snel werd geblust door het aanwezige personeel. De tweede explosie vond plaats in de nacht van maandag 23 op dinsdag 24 januari, rond 0:40 uur. Hierbij werd een explosief bij een pand op de Zeilstraat afgegaan, waarbij een centrale toegangsdeur van enkele woningen en een geparkeerde auto beschadigd raakten. Ook hier vielen gelukkig geen gewonden.

Omwonenden schakelden direct de politie in toen zij de harde knal hoorden en veel rook uit het bedrijfspand zagen komen. De politieagenten die ter plaatse kwamen, evacueerden mensen uit een naastgelegen pand omdat niet duidelijk was of er nog meer explosief materiaal aanwezig was. De Explosieven Opruimingsdienst en het Team Explosieven Verkenning werden ingeschakeld en stelden vast dat er geen gevaar meer was voor de omgeving.

De politie-experts, waaronder Forensische Opsporing, voerden een intensief onderzoek uit naar de toedracht van de explosies en kwamen zo de verdachten op het spoor. De aanhoudingen zijn dan ook het resultaat van deze inzet en expertise. Het onderzoek naar de explosies loopt nog altijd door en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.