Aanhoudingen voor fraude met rijlessen en lookalikes bij examens rijbewijs CBR

De politie heeft in Amsterdam aanhoudingen verricht in verband met fraude met rijlessen en lookalikes bij het CBR.

In januari 2020 werd een onderzoek ingesteld door de politie nadat in korte tijd meerdere personen werden aangehouden voor het geven van een rijles met een vervalste bevoegdheidspas in Zuidoost. Op het moment dat de agenten contact opnemen met het CBR blijkt dat er de afgelopen jaren al meerdere keren aangifte is gedaan van identiteitsfraude bij rijlessen. et CBR geeft aan dat er in bepaalde gevallen een zogenoemde “look a like” namens iemand het theorie of praktijkexamen volgt. Het CBR ziet dat deze gevallen ook veelvuldig in de omgeving van Amsterdam Zuidoost voorkomen.

De agenten en het CBR zien dat er een verband bestaat tussen de gedane aangiftes van het CBR en de aanhoudingen van de politie. In het onderzoek dat volgt zien de agenten dat er mogelijk in georganiseerd verband door een vaste groep personen op grote schaal fraude wordt gepleegd rondom het behalen van rijbewijzen en het rijles geven.

De afgelopen week konden er in dit onderzoek vier verdachten worden aangehouden. De mannen van 53, 43 en 37 jaar oud en een 32 jarige vrouw worden ervan verdacht zich schuldig te hebben gemaakt aan identiteitsfraude, oplichting, valsheid in geschrifte en het onbevoegd uitoefenen van een beroep. Ook zijn er vier lesauto’s, contant geld en diverse vervalste ID-bewijzen in beslag genomen voor verder onderzoek. De agenten sluiten niet uit dat er nog meer verdachten worden aangehouden. Op dit moment zitten de verdachten niet meer vast, maar zij blijven wel verdachten in de zaak.