Foto ter illustratie.

Man gepakt die met drie koffers vol met vacuümverpakt geld naar Dubai wilde vliegen

De Britse politie heeft een man aangehouden die met koffers vol cash naar Dubai wilde vliegen.

De 38-jarige Zdenek K. uit Tsjechië werd op 8 november 2020 gecontroleerd op Heathrow Airport in Londen toen hij naar Dubai wilde vliegen. De man bleek in zijn bagage stapels vol cash te hebben. Het ging om een aanzienlijk geldbedrag in vacuümverpakte pakjes. De bundels vol met Britse ponden waren verdeeld over drie verschillende koffers.

‘Dit was een behoorlijk brutale poging om geld het land uit te krijgen in de koffers van de verdachte zat weinig anders dan stapels contant geld. Ik twijfel er niet aan dat hij wist dat dit geld de winst van een misdaad was en uiteindelijk opnieuw geïnvesteerd zou zijn in verdere criminele activiteiten. De impact kon hem niets schelen. Contant geld is de levensader van de georganiseerde misdaad. In samenwerking met partners zoals Border Force zijn we vastbesloten om alles te doen wat we kunnen om die stroom van illegale financiering te verstoren en de betrokken witwassers aan te pakken. ‘ Aldus een woordvoerder van de National Crime Agency.

Het geld is in beslag genomen en na telling bleek het te gaan om bijna 1,4 miljoen pond. In zijn handbagage had de man nog eens 50.000 pond in bundels van briefjes van 50 pond. Na de vondst werd K. aangehouden op verdenking van witwassen. Hij heeft geen duidelijke verklaring kunnen geven over de herkomst van het geld. De rechtbank heeft de man nu veroordeeld tot twee jaar cel voor witwassen.

Eén van de aangetroffen koffers vol bundels cash. © National Crime Agency