Aanhoudingen voor grootschalige drugshandel op dark web na verzoek uit Duitsland

De politie heeft in een onderzoek in samenwerking met justitie in Duitsland, aanhoudingen verricht voor grootschalige drugshandel via het dark web.

De politie in Frankfurt deed onderzoek naar een 38-jarige man uit Pijnacker die zeer geregeld drugs verzond met de post in Duitsland. De Duitse justitie vermoedt dat op deze wijze de verkoop en levering van drugs via Duitsland aan vele honderden klanten wereldwijd op het dark web plaatsvond.

In mei 2019 werd Nederland gevraagd om medewerking aan het onderzoek. Het onderzoek leidde vervolgens naar een 40-jarige man uit Voorburg. Deze man wordt vermoed degene te zijn die de verkoop op het dark web organiseerde. De 38-jarige man uit Pijnacker zou de drugszendingen vervolgens voorbereiden en naar Duitsland en België brengen om op de post te doen naar klanten over de hele wereld, meldt een woordvoerder van justitie.

De man uit Pijnacker is aangehouden in Duitsland en zal daar worden vervolgd. De man uit Voorburg zal worden vervolgd in Nederland. Hij is vandaag voorgeleid voor de rechter-commissaris, die heeft bepaald dat hij 14 dagen langer blijft vastzitten.

Met het onderzoek is een belangrijke leverancier van drugs via het dark web aangepakt. De mannen worden verantwoordelijk gehouden voor zeker 1300 bestellingen. De afgelopen jaren waren ze actief op nog twee andere fora, die al eerder werden afgesloten. Het onderzoek naar de dark web drugshandel wordt voortgezet.