Aanhoudingen voor grootschalige fraude met pakketjes en bankpassen door heel Nederland

De politie heeft in een onderzoek naar grootschalige fraude met bankpassen, een aantal verdachten aangehouden.

Het onderzoek naar de fraude werd gestart na een aangifte uit Broek op Langedijk waarbij een bejaarde vrouw gedupeerd werd. Al snel bleken meer mensen op dezelfde wijze te zijn opgelicht. De politie stuitte op 43 zaken waarbij senioren in de leeftijd van 68 t/m 98 jaar de dupe zijn geworden. Dit oplichtingen vonden plaats in de periode van 1 december 2020 tot 18 maart 2021. Het gaat om aangiften uit Noord-Holland, Zuid-Holland, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg. Het vermoeden is dat er in totaal voor ruim 65.000 euro is buitgemaakt.

De oplichters deden zich voor als postbezorgers en leverden pakketjes af waarvoor mensen 1 euro moesten pinnen. Tijdens het pinnen werd de bankpas omgewisseld en werd ondertussen de pincode afgekeken. De slachtoffers hadden vaak pas later door dat zij niet meer in het bezit waren van hun eigen bankpas.  In sommige gevallen kwamen zij er tijdens het boodschappen doen pas achter dat het niet hun bankpas was. Vervolgens werden grote geldbedragen van de rekeningen gehaald.

Tijdens het onderzoek van de recherche werd nauw samengewerkt met fraudeteams van de verschillende banken en met meerdere rechercheafdelingen binnen politie Nederland. Drie verdachten zijn nu aangehouden. Het gaat om een 18-jarige vrouw en een 19-jarige man uit Amsterdam en een 20-jarige man uit Rotterdam. De politie zet het onderzoek voort en sluit meer aanhoudingen niet uit.