Aanhoudingen voor sluwe oplichting met babbeltruc en scannen QR-code

De politie heeft aanhoudingen verricht in verband met een sluwe oplichting middels een babbeltruc en een QR-code.

Bij de politie kwamen afgelopen tijd meerdere aangiftes binnen van mensen diewaren bestolen van geld. In alle gevallen werd een soortgelijke babbeltruc gebruikt. Mensen werden op straat, meestal in het centrum van Rotterdam, aangesproken door de verdachten, met een vrij logisch en verklaarbaar verhaal. Ze hadden bijvoorbeeld geld nodig voor de parkeerautomaat en hadden dit geld zelf alleen cash. De oplichters vroegen vervolgens mensen om vijf euro over te maken waarna jij die vijf euro direct contant kreeg. De enige handeling was het scannen van een QR-code op de telefoon van de verdachte.

Door die QR-code te scannen gaven de slachtoffers onbewust de verdachten toegang tot hun bankomgeving. Op deze manier zijn tientallen mensen voor duizenden euro’s opgelicht. Om mensen te waarschuwen voor deze listige truc zijn er, volgens de politie, in het centrum van Rotterdam tientallen flyers uitgedeeld, stoepborden neergezet en is er via social media gewaarschuwd voor deze truc.

Uiteindelijk zijn de twee verdachten, Rotterdammers van beide 26 jaar oud, in Den Haag aangehouden, waar ze op heterdaad werden betrapt toen ze weer bezig waren met dezelfde babbeltruc. De verdachten zijn na onderzoek in de gevangenis aangehouden voor de zaken in Rotterdam. Het onderzoek wordt voortgezet en meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.