Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraffen voor schietpartijen broers bij Zaans Medisch Centrum en in Zaandam

De rechtbank heeft in verband met schietpartijen bij het Zaans Medisch Centrum en in Zaandam celstraffen tot 9 jaar opgelegd.

In de nacht van vrijdag 12 op 13 oktober 2018 werden er schoten gelost op De Burcht in Zaandam. De broers werden beschoten door de twee andere mannen en er ontstond een schietpartij. Hierbij raakte de 19-jarige man zwaargewond die vervolgens met een taxi is gevlucht naar het Zaans Medisch Centrum.

De broers hebben de taxi vervolgens achtervolgd naar het ziekenhuis. Op het moment dat de zwaagewonde man uit de taxi stapt proberen de broers hem om het leven te brengen. De taxichauffeur probeert de verdachten al pratend tegen te houden, maar tegen hem wordt fysiek geweld gebruikt om het schootsveld vrij te maken. Als hij de gewonde man probeert te helpen wordt de taxichauffeur met een vuurwapen bedreigd. De trekker wordt zelfs overgehaald, maar het wapen weigert.

Ondertussen probeert de 19-jarige gewonde Zaandammer de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis in te komen, maar uit veiligheidsoverwegingen blijft de toegangsdeur tot de Spoedeisende Hulp gesloten. Tussen de sluisdeuren wordt hij, als een rat in de val, meerdere keren beschoten, totdat de twee meegebrachte vuurwapens leeg zijn of weigeren. De gewonde man weet zich daarna in veiligheid te brengen en is op de intesive care beland.

De twee broers hebben celstraffen van 9 en 2 jaar opgelegd gekregen. De twee andere verdachten, waaronder de 19-jarige man die bij het ziekenhuis werd beschoten, hebben celstraffen van 3 en 5 jaar opgelegd gekregen. Het is niet bekend of justitie en/of de veroordeelde mannen in hoger beroep gaan.