Aanhoudingen voor stalking en bedreiging via groepen en kanalen Telegram na tip

De politie heeft aanhoudingen verricht voor stalking en bedreiging via groepen en kanalen op Telegram.

Op dinsdag 18 juli heeft de politie twee personen aangehouden voor ernstige bedreiging en stalking. De twee mannen, een 26-jarige uit Deurne en een 39-jarige uit Venlo, worden ervan verdacht dat ze via diverse groepen en kanalen op Telegram, waarvan ze beheerders zouden zijn, meerdere personen ernstig hebben bedreigd en gestalkt.

De politie is op de zaak gekomen door een tip van een bezorgde burger. De tipgever was getuige van de bedreigingen en stalkingen en meldde dit aan de politie. De politie heeft vervolgens een digitaal onderzoek ingesteld naar de Telegramgroepen. In het onderzoek is gebleken dat de twee verdachten de beheerders waren van de groepen en dat zij zelf ook bedreigingen en beledigingen hadden geplaatst.

In de Telegramgroepen werden duizenden berichten gedeeld waarin personen werden bedreigd en beledigd. Er werd ook opgeroepen tot geweld en tot het vernietigen van eigendommen. In hoeverre de verdachten zelf ook opruiende berichten plaatsten, wordt nader onderzocht.

De politie doet verder onderzoek naar de leden van de groepen en sluit meerdere aanhoudingen niet uit. De twee verdachten zitten momenteel vast in beperkingen, hun apparaten zijn in beslag genomen.

Politie vindt de berichten in de groepen een kwalijke zaak en per definitie onacceptabel

De politie vindt de berichten in de groepen een kwalijke zaak en per definitie onacceptabel. De politiewoordvoerder: “Wat nu een grap lijkt, kan een ander levenslang schaden. In deze zaak zagen we regelmatig uitspraken voorbijkomen waarin iemand onterecht werd beschuldigd of beticht van een strafbaar feit. Daarnaast werden er serieuze bedreigingen geuit, tegen verschillende personen en hun omgeving. Ook dat is strafbaar. Soms ging het zo ver dat de bedreigingen en beledigingen ook in de echte wereld plaatsvonden. Intensief onderzoek heeft geleid tot het identificeren van deze verdachten.”

De politie roept iedereen op om zich niet te laten bedreigen of stalken. Als u slachtoffer bent van bedreigingen of stalking, neem dan contact op met de politie. De politie kan u helpen met het verzamelen van bewijsmateriaal en het nemen van maatregelen om u te beschermen.