Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Aanslagen met explosieven op meerdere panden in Amsterdam

De Amsterdamse politie onderzoekt aanslagen met explosieven op verschillende panden.

In de vroege ochtend van maandag 21 augustus werden twee woningen in Amsterdam-Zuidoost getroffen door explosies. Zowel een woning aan de Rosa Luxemburgstraat als een woning aan de Raden Adjeng Kartinistraat werden in relatief korte tijd na elkaar geraakt. Opmerkelijk genoeg waren de bewoners aanwezig in beide woningen tijdens de explosies, maar gelukkig raakte niemand gewond. De politie onderzoekt de incidenten en houdt rekening met een mogelijk verband tussen beide zaken. Getuigen worden opgeroepen om zich te melden.

Omstreeks 04.50 uur werden politieagenten naar een woning aan de Rosa Luxemburgstraat gestuurd na meldingen van een explosie. Ter plaatse ontdekten zij een brandende voordeur en bleken ramen vernield te zijn. Op dat moment bevonden zich drie personen in de woning, waarvan twee minderjarigen. Gelukkig raakte niemand gewond. Brandweerpersoneel bluste de brand, waarna specialisten van de Teamleider Explosieven Verkenningseenheid (TEV) en de Forensische Opsporing (FO) onderzoek uitvoerden. Uit het onderzoek blijkt dat een explosief kort voor de voordeur is geplaatst en tot ontploffing is gebracht. Een getuige meldde dat een verdachte in donkere kleding met een motorhelm op de plaats delict verliet en in een voertuig stapte. Het voertuig verdween in een onbekende richting en is tot op heden niet gevonden.

Rond 07.00 uur werd wederom een explosie gemeld in de buurt van de Rosa Luxemburgstraat. Terwijl politiemedewerkers bezig waren met onderzoek bij de eerste getroffen woning, hoorden zij harde knallen en zagen rookontwikkeling in de lucht. Het bleek afkomstig van een nog onbekend adres aan de Raden Adjeng Kartinistraat. Hier troffen zij een brandende woning aan. Tijdens deze explosie bevond zich nog een persoon binnen, die met hulp van de brandweer in veiligheid werd gebracht. Ook hier verrichtten specialisten van de TEV en FO onderzoek. Een persoon in donkere kleding werd gezien terwijl deze na de explosie in een onbekende richting wegrende.

De recherche is actief bezig met het onderzoek naar beide explosies en onderzoekt mogelijke verbanden. Getuigen die meer informatie hebben over deze incidenten worden dringend verzocht contact op te nemen met de politie. De politie zoekt naar aanwijzingen die kunnen bijdragen aan het oplossen van deze zaken en het achterhalen van de verantwoordelijken.