Aanslagen op Turks consulaat en moskeeën door IS’er verijdeld na controle in Duitse trein

In Duitsland is een IS-aanhanger aangehouden voor het voorbereiden van terroristische aanslagen op moskeeën en het Turks consulaat.

Dat melden verschillende Duitse media. De 25-jarige Muharrem D. werd op 8 mei per toeval aangehouden in een trein in Beieren. D. had geen kaartje en tijdens het daaropvolgend onderzoek werd duidelijk dat de man bekendstaat om drugsgerelateerde zaken. In zijn tassen en koffer bleek hij tien pijpbommen en een lading explosieve chemicaliën bij zich te hebben.

Na de vondst stelde de politie verder onderzoek in. Dit leidde naar een link met een reeks incidenten in Waldkraiburg. In april werden daar drie Turkse bedrijven het slachtoffer van stenen door de ruiten. Een andere zaak, een groenteboer, werd in brand gestoken. Er raakte niemand gewond bij de aanslagen.

Toen de woning van D. werd doorzocht zijn nog meer strafbare zaken aangetroffen. In onder meer de garage werden 13 pijpbommen, springstof en een vuurwapen gevonden. De verdachte heeft volgens de Duitse justitie inmiddels ook bekennende verklaringen afgelegd. Hij zou naar eigen zeggen plannen hebben gehad om Turkse winkels, het consulaat en moskeeën aan te vallen. De man zegt uit haat voor Turkije te hebben gehandeld. Het onderzoek is in volle gang en de verdachte zit voorlopig vast. Of hij hulp heeft gehad van iemand wordt momenteel onderzocht.