Tot 5 jaar geëist voor productie en handel in miljoenen aan vals geld vanuit Almere en via darkweb

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen tot vijf jaar geëist tegen verdachten uit Almere voor deelname aan een criminele organisatie en de productie en handel in miljoenen euro’s aan vals geld.

Het onderzoek werd in 2015 gestart nadat de eerste vervalste biljetten werden aangetroffen. In de komende jaren doken in Nederland en het buitenland soortgelijke valse biljetten op. Uit technisch onderzoek door de Nederlandsche Bank en door de Europese Centrale Bank bleek dat veel valse biljetten dezelfde eigenschappen en dus zeer waarschijnlijk dezelfde herkomst hadden. In totaal ging het eind 2018 om 106.000 valse biljetten, met een waarde van 5,3 miljoen euro.

Uit onderschepte verzendingen medio 2016 kwam de criminele organisatie in beeld bestaande uit negen verdachten uit Almere, één 45-jarige en acht twintigers. Het valse geld werd vermoedelijk verkocht via het darkweb en vanuit Nederland verstuurd in enveloppen met ansichtkaarten. Ook vond overdracht van het valse geld meerdere keren plaats op het station van Almere.

Tijdens het onderzoek kwam veel bewijs in handen van de politie. In de woning van de hoofdverdachte, een 45-jarige Almeerder, troffen agenten bij doorzoeking een volledig ingerichte productielocatie aan, bestaande uit 18 printers, verstopt in een kast. In zijn schuur stond een professionele stapelsnijmachine. Op diverse plekken in de woning werden spullen gevonden die met de productie van vals geld te maken hebben. Het ging om onder meer gedrukte vellen met bankbiljetten, stickervellen met hologrammen, oude cartridges, dozen papier, een geldtelmachine, verzendmateriaal. Ook in de woningen van de medeverdachten werden dergelijke materialen gevonden: vals geld, papier uit China waar de biljetten op werden gedrukt, betalingsbewijzen, kaarten en enveloppen voor de verzending.

Verder bewijs tegen de negen verdachten werd gevonden na het aantreffen van vingerafdrukken op valse biljetten, observaties door de politie, getapte gesprekken en heimelijke opnamen van gesprekken waarin de verdachten spreken over het verbeteren van het productieproces, de levering van goederen, de verdeling van de markt en de handel in het valse geld. Hun telefoons straalden aan bij de productie- en overdrachtlocaties, er zijn beelden van de aanschaf van cartridges en papier voor duizenden euro’s en een aantal van de verdachten is herkend bij pseudokopen eind 2018 in Almere en Amsterdam.

Van elk van de verdachten is in beeld gebracht wat zijn rol was binnen de criminele organisatie. Sommigen waren verantwoordelijk voor de productie van het valse geld, waaronder het plakken van hologrammen, en distribueerden het geld, bijna allemaal waren ze betrokken bij het kopen of bestellen van de benodigde materialen en bij het verkopen van de valse biljetten.

Bij de berekening van de criminele winst is justitie uitgegaan van de hoeveelheid papier die is aangeschaft. Na aftrek van de aangetroffen biljetten, het snijverlies en het onbedrukte papier, is de uitkomst bijna twee miljoen euro. Afhankelijk van de duur dat de verdachten hebben deelgenomen aan de criminele organisatie, moeten zij bedragen variërend van ruim een ton tot ruim drie ton terugbetalen, aldus de eis van de officier van justitie. Tegen de verdachten is tot vijf jaar cel geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.