© Instagram

Acht Nederlanders aangehouden bij invallen in groot onderzoek Duitse plofkraken

In een gezamenlijk onderzoek van de Nederlandse en Duitse politie zijn op woensdag 15 november acht personen aangehouden.

Ze worden verdacht van betrokkenheid bij meerdere plofkraken op geldautomaten in Duitsland. De Duitse autoriteiten hebben om hun overlevering gevraagd. Bij doorzoekingen in woningen en bedrijfspanden heeft de politie diverse spullen, waaronder contant geld en luxe goederen, in beslag genomen. In een woning in Amstelveen werden explosieven aangetroffen, die veiliggesteld en vernietigd zijn. Vijf woningen werden ontruimd.

De aanhoudingen zijn het resultaat van een nauwe samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie, evenals Europol. Rechercheurs van politie-eenheid Noord-Holland werkten samen met politie Osnabrück aan een onderzoek naar plofkraken op geldautomaten in de Duitse deelstaat Nedersaksen en andere deelstaten. Dit leidde tot de aanhouding van zeven mannen en één vrouw, variërend in de leeftijd van 19 tot 27 jaar, uit verschillende Nederlandse steden, waaronder Alkmaar, Amstelveen, Amsterdam, Haarlem, Heerhugowaard en Rotterdam. Een 23-jarige vrouw wordt verdacht van het witwassen van crimineel geld.

Bij de doorzoekingen op 22 locaties zijn grote hoeveelheden contant geld en luxe goederen, zoals horloges en juwelen, in beslag genomen. De acht verdachten zitten vast en bevinden zich in beperkingen, wat betekent dat zij alleen contact mogen hebben met hun advocaat. Verdere mededelingen worden niet gedaan. Meer aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Plofkraken in Duitsland worden vaak gepleegd door Nederlandse criminelen. De intensieve samenwerking tussen de Nederlandse en Duitse politie is gericht op het opsporen van personen die geldautomaten opblazen in Duitsland. Door extra veiligheidsmaatregelen en het weghalen van geldautomaten in Nederland, hebben verdachten hun werkterrein naar het buitenland verlegd. Het aantal plofkraken op geldautomaten in Duitsland neemt toe, waarbij een groot deel wordt gepleegd door Nederlandse daders.

Plofkrakers nemen grote risico’s en handelen gewetenloos, blijkt uit het gebruik van zware explosieven bij het opblazen van geldautomaten. Deze risicovolle praktijken hebben niet alleen grote maatschappelijke gevolgen, maar ook financiële schade in de miljoenen. De samenwerking tussen Nederlandse, Duitse en internationale autoriteiten blijft volgens een woordvoerder van cruciaal belang om deze criminele activiteiten aan te pakken.