ridouan taghi gezocht
Ridouan (Redouan) T. verdacht van opdracht geven tot reeks liquidaties. © Politie

Advocaat en neef Ridouan Taghi over ontsnappingsplannen: ‘Ik probeerde te de-escaleren’

De advocaat en neef van Ridouan Taghi, die ervan wordt verdacht het doorgeefluik te zijn geweest, zegt dat hij juist probeerde om ontsnappingsplannen tegen te houden en te de-escaleren.

Dat schrijft De Telegraaf. Youssef T. was vandaag voor het eerst aanwezig bij een inleidende zitting in zijn strafzaak. Op de vraag of hij ontsnappingsplannen met derden heeft gedeeld antwoordde hij ontkennend. Er was geen sprake van concrete plannen volgens de voormalige advocaat. ‘Het waren gedachtenspinsels’.

Vorige week werd duidelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) beelden in handen waarin te zien zou zijn hoe Ridouan Taghi met zijn neef communiceerde. Dat ging voornamelijk schriftelijk. Volgens het OM fungeerde T. als doorgeefluik voor Taghi naar de buitenwereld en maakte hiervoor misbruik van zijn positie als advocaat.

De neven zouden elkaar geruime tijd niet hebben gezien en volgens T. werd hij er gedwongen deelgenoot van gemaakt terwijl hij er niets mee te maken wilde hebben. ‘Ik probeerde de boel zoveel mogelijk te de-escaleren’. De officieren van justitie zien dit duidelijk anders en denken dat T. een belangrijke rol speelde en betrokken was bij plannen om met geweld uit te breken. De voormalige advocaat wordt verdacht deelname aan een criminele organisatie die zich richt op drugshandel, witwassen en het voorbereiden van liquidaties.